Umjesto tradicionalnog, ove godine digitalni marš

NVO Centra za ženska prava ove godine je zbog pandemije odložio sva okupljanja, pa i tradicionalni Osmomartovski marš kojim obilježavaju međunarodni dan žena. Umjesto toga biće organizovan Digitalni marš pod sloganom „Sve za jednu, jedna za sve“.

„Javni prostor je ovih dana zatrovan govorom mržnje prema ženama. Vrste, obim i posljedice javnog nasilja koje podnose žene i muškarci nijesu iste: žene ga doživljavaju nesrazmjerno više i sa mnogo težim posljedicama, posebno zato što zadire u privatni život i moral, koji u tradicionalnim sredinama poput naše imaju ogroman značaj za društveni i profesionalni ugled žena. Osim toga ova vrsta nasilja često uključuje seksualno uznemiravanje, uvrede seksualne prirode i seksizam kakav nije svojstven napadima na muškarce u javnom životu“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, sve izraženije su vjerske i nacionalne podjele, koje su u ne tako davnoj prošlosti dovele do tragičnih posljedica i stradanja koje se ne smije ponoviti.

„Živimo i u vremenu krize izazvane pandemijom koja je produbila rodnu nejednakost i siromaštvo.
Zato pozivamo na solidarnost. Digitalni marš je jasno osmišljena kampanja koju čini 11 vizuala sa porukama koje se odnose na najvažnije teme sa kojima se žene u Crnoj Gori danas suočavaju. Autorka Digitalnog marša je slikarka Tanja Markuš. Kampanju ćemo plasirati na svim platformama društvenih mreža. Svaki dan posvećen je jednoj od aktuelnih tema vezanih za prava žena, a naše poruke možete dijeliti sa FB i instagram profil ‘Centra za ženska prava'“, navodi se u saopštenju.

Online kampanja počinje danas 1. marta u 12 časova, a završava se 11. marta.

„Neka naša zajednička borba za jednakost, osnažavanje i poštovanje žena bude vakcina protiv vjerskih i nacionalnih podjela, protiv govora mržnje u javnom prostoru, ali i podrška svima onima koji se suočavaju sa nasiljem bilo koje vrste, nejednakošću i teretom marginalizacije i siromaštva“, zaključuju u ovoj NVO.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor