Ukazivanje na važnost kulturnog dobra: Jedna od najstarijih kuća u Rožajama treba obnovu i zaštitu

Jedna od najstarijih kuća u Rožajama, reprezent izvorne arhitekture, već dvije decenije propada. Lokalna javnost ukazuje na važnost tog kulturnog dobra i poziva nadležne da se uključe u obnovu i zaštitu objekta.

Foto: RTCG
Foto: RTCG

Napukli zidovi, slomljeni prozori, devastirana unutrašnjost. Tako izgleda jedna od najstarijih kuća u Rožajama, biser autentične izvorne stambene kulture.

Potomak nekadašnjih vlasnika kuće, Sabahko Nokić kazao je kako se pretpostavlja da je negdje pet do šest generacija u ovoj kući rođeno. Saopštio je da mu je negdje otac pričao da je to negdje 1.800. godine, ili možda nešto ranije ona sagrađena.

Aldemar Ibrahimović, akademski slikar kaže da ta kuća predstavlja baš taj tipični planinski arhitektonski sadržaj.

Građani Rožaja danima na društvenim mrežama ukazuju na potrebu da se kuća Nokića zaštiti.

Mještani naselja u kojem je smještena nadaju se da će da će biti pretvorena u muzej. Zajednica bi se na taj način, kažu, odužila precima i stvorila bolji ambijent za buduće naraštaje.

Ibrahimović je saopštio da se uz malu intervenciju objekat može sam zaštititi – da se promijeni krov, enterijer obnovi, dodajući da je još uvijek tu ono što nju čini takvu kakva jeste i da bi dobro bilo da se, kako je kazao, “konačno osvijestimo i stanemo na put toj devastaciji, destrukciji.“

Mirsada Bibić Šabotić, profesorica i građanska aktivistkinja poručuju da se kulturna dobra moraju čuvati.

Ona je poručila da kulturno naslijeđe predstavlja potencijalno najznačajniji faktor formiranja nacionalnog brenda kojim zemlja može graditi svoju najpozitivniju sliku. Istakla je da kulturno naslijeđe naravno ima i ekonomske vrijednosti.

Šabotić: “Samo da pomislimo kada bismo sve ove kuće koje su zapostavljene pretvorili u muzeje. Koliko bi se možda ljudi moglo zaposliti. Imali bismo benefit od svega toga”, poručila je ona.

Na teritoriji Rožaja postoji još dvadesetak autentičnih starih kuća koje su prepuštene surovom zubu vremena. Ukoliko bi se obnovile, saglasni su sagovornici TVCG, grad pod Hajlom postao bi kapija za putovanje kroz minule vjekove.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor