Search
Close this search box.

U TO Šavnik optimistični pred ljetnju turističku sezonu: Za dobar start ljeta u najavi brdske auto-trke

Ono što ih posebno raduje jeste podatak da je broj turista iz godine u godinu u porastu. Naglašavaju da je lani opštinu Šavnik posjetilo 5.367 turista, što je dva i po puta više nego što ih je bilo godinu ranije. U razgovoru za “Dan” Jelena Todorović, ovlašćeno lice za poslove direktora TO Šavnik, kaže da očekuju da će ovogodišlja ljetnja sezona biti još bolja. Taodorović naglašava da u saradnji sa Opštinom Šavnik rade na pripremi događaja koji već tri godine okuplja ljubitelje brze vožnje. U pitanju su brdske auto-trke koje planiraju da organizuju 11. i 12. maja.

POGLED NA ŠAVNIK/ TO ŠAVNIK

 

Očekujemo do 70 učesnika, a trka će se odvijati na dionici Gradac–Šavnik. Planiramo da 21. maja organizujemo i proslavu Dana nezavisnosti, ali još uvijek nismo definisali koje će muzičke zvijezde nastupati. Dan opštine Šavnik, 22. jul, kao i prethodne godine, obilježićemo koncertom neke regionalne zvijezde. Trudićemo se da maksimalno budemo na usluzi našim posjetiocima – naglašava Todorović i dodaje da su planirali otvaranje info-punkta na kom će se turistima pružati sve potrebne informacije gdje, šta i kako treba da posjete na području opštine.

Saobraćajna povezanost važna za razvoj destinacije

Todorović smatra da je saobraćajna povezanost jedan od glavnih uslova razvoja neke destinacije, te da bi završetak radova na proboju tunela Semolj umnogome ojačao razvoj ovog kraja i njegovu povezanost sa drugim gradovima u Crnoj Gori i regionu.

Raduje nas i činjenica da lokalna samouprava planira da uloži oko 350.000 eura u adaptaciju puta koji vodi do vodopada Crnjak u selu Bijela. On je udaljen oko deset kilometara od Šavnika i jedan je od najljepših vodopada koji posjeticima pruža nezaboravan doživljaj. Sigurni smo da će poboljšanje putne infrastrukture doprinijeti većoj posjećenosti ovog mjesta – kaže Jelena Todorović.

Postavljanjem reklamnih panoa, skrenućemo pažnju i staviti fokus na naše potencijale, kako se kroz Šavnik ne bi samo prolazilo, već svraćalo i boravilo. Planirali smo i niz događaja koji će biti motiv više za posjete turista – kaže Todorović koja šansu za dalji razvoj turizma vidi u razvoju seoskih domaćinstava, posjetama kanjonima Nevidio i Grabovice, Pošćenskim jezerima, vodopadima Crnjak i Skakavica, Dragišnici…, kao i kroz organizovanje raznih sportskih i muzičkih manifestacija. Ističe da turisti mogu posjetiti i istorijske znamenitosti poput manastira Podmalinsko, manastira u Bijeloj, kuće Novice Cerovića, kuće Borislava Pekića…

Todorović podsjeća da je kanjon Nevidio najposjećenije turističko mjesto u opštini, te da očekuju da će tako biti i ove godine.

Opština Šavnik prethodne godine započela je uređenje platoa kanjona Nevidio, projekat vrijedan 500.000 eura, i ovih dana očekujemo nastavak radova. Smatramo da će ovaj projekat imati nemjerljiv doprinos kvalitetu naše ponude. U sklopu platao biće i suvenirnica gdje će posjetioci moći da kupe karakteristične suvenire, a biće to prilika i da promovišemo druge atraktivne destinacije naše opštine. Inače, Opština Šavnik je partner na prekograničnom projektu “Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”, koji ima za cilj da valorizuje katunska područja koja su veoma karakteristična za ovo podneblje, povezujući ih tematskom stazom koja će biti opremljena turističkim mobilijarom. Na ovaj način turisti će imati priliku da spoznaju ljepotu šavničkih sela – kaže Todorović i naglašava da su na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu primijetili veliko interesovanje za pješačke ture, te da planiraju da prirodne potencijale Šavnika za tu vrstu aktivnosti iskoriste i ojačaju svoju turističku ponudu.

Ističe da su, zahvaljujući donaciji TO Ulcinj, obezbijedili aplikaciju za privatne izdavaoce smještaja, čime će, kako navodi, biti olakšana prijava gostiju ali i praćenje turističkog prometa u opštini.

Priključili smo se i akciji koju je pokrenula TO Podgorica, kojom želimo da podstaknemo ljude da registruju svoj smještaj, kako bi izbjegli eventualne kazne i mogli da koriste benefite od turizma – navodi Todorović.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor