Search
Close this search box.

U prošloj sedmice uhapšene 32 osobe, oduzeto 25 komada oružja i preko 2.000 komada municije

Službenici Uprave policije su, od 3. do 10. juna, na teritoriji Crne Gore registrovali 95 krivičnih djela zbog kojih je pocesuirano 91 lice. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminalita, i to 80 djela, a proaktivnim radom policije je otkriveno 15 krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

U trenutku izvršenja 31 krivično djelo je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 29 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 93,5%.

Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 32 osobe, od čega njih 23 lica zbog učinjenih krivičnih djela, a devet osoba zbog učinjenih prekršaja.

IZVJEŠTAJ UP

Nedelju za nama obilježile su sinhronizovane akitvnosti policije u 19 gradova, kada je pretresom na 50 lokacija pronađeno i oduzeto 25 komada oružja, preko 2.000 komada municije različite vrste i kalibra, 1,3 kilograma eksploziva, opojne droge i drugi predmeti. Takođe, u sedmici za nama, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva slobode je lišen službenik Uprave policije zvog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Registrovano je krivično djelo ubistvo u pokušaju, koje je i rasvijetljeno u kratkom roku. Naime, u Gusinju je 6. juna došlo do fizičkog obračuna više stranih državaljana kojom prilikom je jedno lice zadobilo povrede. Intenzivnim radnjama policije identifikovan je osumnjičeni, a radnje na lociranju i lišenju slobode ovog lica su u toku, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je prethodne sedmice podnijela pet krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeta je i 17 prekršajna prijava protiv 17 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala procesuirna je 15 krivičnih djela, a otkriveno je jedan slučaj korupcije za koji se sumnjiči policijski službenik.

Tokom navedenog perioda registrovano je sedam krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 17 prekršajnih prijava.

U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati sedam maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela uništenje i oštećenje tuđe stvari, krađa i teška tjelesna povreda. U jednom slučaju je registrovano vršnjačko nasilje gdje je počinilac i žrtva maloljetno lice zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda, navode iz UP.

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima lišila slobode 12 osoba, dok su slobode lišena tri međunarodno tražena lica, po potjernicama Luksemburga, Beograda i Moskve.

Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 14 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 17 lice zbog 18 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih osam je lišeno slobode. Policija je od 3. do 10. juna obezbjeđivala tri javna okupljanja, piše u saopštenju.

Pripadnici policije su na području Pljevalja i Danilovgrada izvršili operativno – taktičke radnje „Racija“ u više ugostiteljska objekta.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 129 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, 15 osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a 52 osobe su zadobile lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 275 prekršajnih prijava, izdala 2.396 prekršajni nalog i lišila slobode 67 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, od čega njih 48 zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 48.200 eura. Granična policija je od 3. do 10. juna na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 491.231 lica, od toga 257.213 na ulazu i 234.018 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 131.591 motorno vozilo, 293 plovila, 669 vazduhoplova i 30 vozova, saopšteno je iz UO.

Nije dozvoljen ulaz u naš državu za osam lica.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli jednu prekršajnu prijavu i izdali 131 prekršajni nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 31 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela dva rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 66 lice je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirana su tri prestanka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno 12 akcija „Stranac“, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Dan

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor