Search
Close this search box.

U naselju Lipnica zbog nelegalnih priključaka pumpe često u kvaru, pa vode nema

Oni apeluju na nadležne službe preduzeća Vodovod “Bistrica” da im omoguće da imaju uredno vodosnabdijevanje.

Imam dvoje male djece, ne mogu odjeću da im operem, niti da ih okupam kako treba, jer idem na izvor da bih donijela vodu – navodi jedna mještanka Lipnice, dodajući da je više puta kontaktirala preduzeće Vodovod “Bistrica” i, kako kaže, “oni puste vodu samo na dan ili dva, i onda opet nestane”.

Pumpno postrojenje u Lipnici/ Milovan Novović

Mislim da je ovo sramota, kada treba da se plati voda tu su prvi, a kad ih nazovem i kažem da mi nemamo vode oni je puste dan-dva i opet je nemamo po nekoliko dana. Treba da nam omoguće da živimo kao sav normalan civilizovan svijet, a ne da se u 21. vijeku, tu nadomak centra grada, mi suočavamo sa ovom vrstom problema. I što je najgore, nije ovo prvi put. Dešava se ovo s vremena na vrijeme u našem naselju često – kaže ova mještanka apelujući na nadležne da riješe problem, kako bi svi mještani Lipnice imali osnovni uslov za normalan život.

Jedino rješenje je da se registruju nelegalni potrošači

Očekujemo da do polovine naredne godine napravimo novi vod u Lipnici i registrujemo sve potrošače. Jedino rješenje je da se svi nelegalni potrošači, kojih je znatan broj, legalno priključe i da pupma ne radi kao dosad sa više časova, kad to nije potrebno. Napravili su nelegalne priključke, koriste vodu, a ne plaćaju je. Takvo stanje nije održivo i traje više godina. Na drugoj strani, u podređenom položaju su potrošači koji uredno izmiruju račune za utrošenu vodu i ne smijemo dozvoliti da ispaštaju – kazali su iz Vodovoda.

Predsjednik Mjesne zajednice Lipnica Besim Ljuca kaže da je tačno, kako tvrde iz preduzeća Vodovod “Bistrica”, da ima nelegalnih priključaka, ali naglašava da to oni moraju da riješe i omoguće ostalim potrošačima uredno vodosnabdijevanje.

Naselje se gradi, dosta je novih kuća, i uz to voda se nekontrolisano troši. Zbog toga postojeća pumpa radi više vremena nego što je projektovano i dolazi do kvarova – kazao je Ljuca.

Na drugoj strani, i preduzeća DOO Vodovod “Bistrica” apeluje na potrošače koji se snabdijevaju vodom sa rezervoara Lipnica, da svojim odgovornim ponašanjem prekinu nelegalno korišćenje vode, usljed čega dolazi do prekomjerne potrošnje i opterećenja pumpi na postrojenju što, kako tvrde, dovodi do čestih kvarova i izbacivanja pumpi iz redovnog režima rada.

Iako u našem sistemu vodosnabdijevanja imamo još pet pumpnih stanica – Džafića brdo, Loznice, Nedakusi, Medanovići i Cerovo, ni sa jednim pumpnim postrojenjem nemamo problem kao sa postrojenjem u Lipnici, gdje korisnici naših usluga, usled svog nemara i neodgovornog odnosa prema vodi, a preko nelegalnih priključaka, neograničeno rasipaju vodu. Problem je uvijek ljudski faktor. Dešava se s vremena na vrijeme da voda nesatne kada se neko neodgovorno ponaša i nelegalno se priključuje na vodosnabdijevanje – ističu iz uprave preduzeća Vodovod “Bistrica”.

 

Novinar: Milovan Novović

Izvor: Dan

 

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor