U Kolašinu nezadovoljni zdravstvenom zaštitom: Dom zdravlja zaključan nedjeljom, pacijenti idu u Hitnu

Direktor Doma zdravlja u Kolašinu Milan Marković kazao je za „Dan“ da ta ustanova ne radi nedjeljom i da tog dana zdravstvenu zaštitu građanima pružaju ljekari u Hitnoj pomoći. On je ove informacije saopštio nakon što su se našoj redakciji obratili pojedini građani Kolašina, koji tvrde da tokom oba dana vikenda ne mogu da liječe djecu jer nema pedijatra i da je Dom zdravlja zaključan nedjeljom.

Marković ističe da trenutno imaju samo jednog pedijatra i da čitav zdravstveni sistem ima problem sa nedostatkom kadra.

– Pedijatar radi radnim danima, a bio je tu do u neko doba i u subotu, možda su došli u nekom trenutku kada nije bio tu. Dom zdravlja ne radin nedjeljom, tako da ni pedijatra nemamo tog dana. Ako pratite situaciju u zdravstvu, znate da nedostaje kadar. Mi smo uspjeli da dovedemo jednog pedijatra iz Podgorice, ranije ga nije ni bilo. Tokom radnih dana pedijatar radi do 14 časova i od 17 do 19 sati. Kad je riječ o izabranim doktorima za odrasle, imamo po dva ljekara u smjeni, po jednog stalno prustnog radiologa, ginekologa. Nedjeljom je sve prebačeno na Hitnu službu. Pedijatrija u Kolašinu je na potrebom niovu jer imamo ljekara, koji je uvijek spreman da pomogne djeci i roditeljima – rekao je Marković.

On je dodao da očekuju da do aprila dobiju još jednog izabranog pedijatra koji je trenutno na specijalizaciji.

– Svi znamo koliko pedijatara fali Crnoj Gori – samo Podgorici nedostaje 27 izabranih pedijatara. Problem nedostatka kadra je veoma prisutan. Tokom nedjelje su pregledi obaveza ljekara Hitne pomoći i to je potpuno jasno – istakao je Marković.

Kolašinka Milka Šćepanović kazala je za „Dan“ da je u nedjelju Dom zdravlja bio zaključan i da je ćerku morala da vodi u Hitnu pomoć jer nije imao ko da joj pregleda pluća. Ona ističe da imaju samo jednog pedijatra radnim danima i da u svom gradu teško dolaze do specijalističkog pregleda.

– Vikend nam je haotičan, posebno sada kad počinju virusi i prehlade. Prekjuče je moja ćerka od 18 mjeseci teško disala zbog prehlade i morali smo u Hitnu da joj doktor presluša pluća. Morala sam da skidam dijete u hodniku Hitne da je pregledaju, na temperaturi od pet ili šest stepeni, jer je ambulanta bila zauzeta. Dobro je da sama znam da pružim djeci osnovnu pomoć jer ne znam šta bi bilo da se desi nešto ozbiljnije. Zamislite kakav je osjećaj kada je Dom zdravlja zaključan, a neko dovede dijete na pregled, pa onda ne može da ga pregleda specijalista. Radnim danima imamopedijatra dvokratno, a vikendom ga nemamo uopšte. Nema čak ni izabrnih ljekara za ostale građane. Uzladu sam se žalila jer niko ne reaguje na naš problem – tvrdi Šćepanović.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor