Search
Close this search box.

U godini krize 155 porodica ostalo bez socijale

Socijalna naknada bila je jedino primanje koja sam imala, ali mi je ono ukinuto kada je stariji sin počeo da radi za platu od svega 290 eura. To im je bio argument da nas ostave bez pomoći koja nam je mnogo značila, ispričala je samohrana majka kojoj je socijalna pomoć ukinuta u martu prošle godine

Karikatura: Mirko Zulić

U Crnoj Gori je tokom prošle godine 155 porodica, sa 462 člana, skinuto sa spiska primalaca materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP), socijalnog davanja koje iznosi od 60 do 125 eura. Prema podacima ministarstva zaduženog za socijalna pitanja, u decembru 2020. ukupno 8.398 porodica sa 28.338 članova je primalo MOP, dok su u decembru godinu ranije taj vid socijalnog davanja imale 8.553 familije sa 28.800 članova.

Sagovornici „Dana” ocjenjuju da na djelu imamo nehumano postupanje centara za socijalni rad, koji su u godini najveće zdravstvene krize i izuzetno teške ekonomske situacije, ljude u stanju socijalne potrebe ostavljali bez pomoći države. Jedna od bivših korisnica socijalne naknade kaže da je u martu kada je počela korona kriza ostala bez socijalne pomoći iako je samohrana majka.

– To je bilo jedino primanje koja sam imala, ali mi je ono ukinuto jer je stariji sin počeo da radi za platu od svega 290 eura. To im je bio argument da nas ostave bez pomoći koja nam je mnogo značila – priča naša sagovorica koja je htjela da ostane anonimna.

Korisnici socijalne pomoći se boje da javno govore jer strahuju da bi zbog toga mogli imati posledice.

Član skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje Maja Vukićević (DF) smatra da nije humano u godini koja je bila jako teška ostaviti porodice bez materijalnog davanja.

– Svakako da treba ispitati iz kojih se razloga to desilo. Ovakav potez je i jedan od pokazatelja nebrige prema najosjetljivijim kategorijama stanovništva. Takođe, treba preispitati i samu proceduru i smanjiti birokratiju u postupku dobijanja socijalne pomoći, jer često ljudi, i pored toga što im je potrebna, ne dobiju pomoć zbog dokumentacije i komplikacija. Treba razmisliti i o kriterijumima, dešava se da porodice ostanu bez socijalnih davanja jer, na primjer, posjeduju zemljište od kojeg nemaju nikakvu korist– navodi Vukićevićeva.

Njen kolega iz Demokratske Crne Gore Albin Ćeman kaže da je kriza izazvana pandemijom virusa korona trenutak u kojem treba da na svakom koraku maksimalno pokažemo solidarnost i humanost.

– S tim u vezi, ukoliko nijesu postojali zakonski osnovi za ukidanje socijalnih davanja, nije bilo humano i društveno odgovorno ukinuti nekom socijalno davanje, a posebno ne najranjivijem dijelu naše populacije, i to smatram kao sraman čin bivše vlasti. Nova vlast će raditi na poboljšanju uslova života svih naših građana, što i potvrđujemo predlogom seta socijalnih zakona koji će se uskoro naći na dnevnom redu Skupštine – tvrdi Ćeman.

Komentar na ovu temu nijesmo dobili od člana Odbora, poslanika DPS-a Abaza Dizdarevića koji je obećao da će dati izjavu, ali je naknadno rekao da ne može stići.

​M.S.


Nijesmo društvo socijalne pravde
Prema riječima Mitra Radonjića iz NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, opštepoznato je da crnogorsko društvo nije niti je ikad bilo društvo socijalne pravde, a plaši se da nikad neće ni biti ukoliko se nastavi sa trenutnom socijalnom politikom aktuelnog ministarstva finansija i socijalnog staranja.

– Pored toga, pogođeni smo i pandemijom virusa Kovid-19, a država je jednostavno zaboravila na one kojima je pomoć najpotrebnija i veliki broj porodica ostavila bez socijalnih davanja. Ostaviti socijalno ugrožene porodice bez materijalnog davanja u doba pandemije, a pritom u istoj godini potrošiti više desetina hiljada eura na nabavku namještaja, renoviranje kancelarija i sl. više je nego nehumano i za takvu odluku nema opravdanja – kazao je Radonjić za „Dan”.

Nedopustivo da se neko bahati, a neko nema tri obroka
Član Odbora za rad i socijalno staranje Draginja Vuksanović Stanković (SDP) kaže za „Dan” da je država u obavezi da svakoj porodici, naročito djeci, obezbijedi humane uslove i život dostojan čovjeka.

– Svako društvo pa i naše ima veliku odgovornost, ukoliko ne obezbijedi uslove djetetu neophodne za normalan rast, razvoj i život, bez obzira da li je vrijeme pandemije, drugih nedaća ili ne. Nevjerovatno je da se tajkuni i njihova djeca bogate krađom državnih resursa ili kriminalnim radnjama, da ih prepoznajemo ulicama po skupim vozilima i firmiranoj garderobi, a da mnogo djece nema tri obroka dnevno. SDP kao partija u čijem programskom opredjeljenju je i država socijalne pravde i jednakosti za sve koji žele da žive pristojno od svog rada, borila se i dalje će se boriti kroz predlaganje brojnih zakona za bolju ekonomiju i socijalni standard djece, radnika i svih građana – poručuje ona.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor