Search
Close this search box.

U centralnom i sjevernom regionu PM čestice varirale tokom dana

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta. U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana, saopštili su iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana 5. februar su:

u 08 časova u Pljevljima 12,2 µg/m3
u 07 časova u Podgorici 7,6µg/m3
u 00 časova u Bijelom Polju 42,5 µg/m3 i
u 19 časova u Nikšiću 11,4 µg/m3.

Minimalne, najmanje izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su:

u 18 časova u Pljevljima <5 µg/m3
u 23 časa u Podgorici <5 µg/m3
u 06 časova u Bijelom Polju 5,8 µg/m3 i
u 17 časova u Nikšiću <5 µg/m3.

Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 časova, koncentracija PM10 čestica iznosi:

U Pljevljima 15,8 µg/m3
U Podgorici 5,5 µg/m3
U Bijelom Polju 10 µg/m3 i
U Nikšiću 8,6 µg/m3.

Preporuke Instituta za javno zdravlje:

Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3): preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pr kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanjei sl.) na otvorenom.

Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3): preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanjei sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.
Sjutra, u petak, pojačan vjetar i odsustvo temperaturnih inverzija imaće povoljan uticaj na kvaliet vazduha u urbanim sredinama.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor