U Bijelom Polju obilježena godišnjica tragedije na Bioču

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u gradskom parku, danas je u Bijelom Polju obilježeno 16 godina od željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od dvije stotine putnika.

Porodice nastradalih, preživjeli putnici, delegacija Opštine i brojni sugrađani odali su počast žrtvama najteže željezničke nesreće u Crnoj Gori.

Preživjeli putnik Vesko Vlahović je kazao da je na Bioču “uramljen biljeg” pamćenja i ljudske nemarnosti koja je ugasila živote 46 ljudi.

“I nakon šesnaest godina od tragičnog događaja sa pijetetom prisjećamo, ali se i podsjećamo lakoće zaboravljanja mnogih koji su trebali da vode računa da se to ne desi. Očekujemo da se to ne ponovi, jer kako je i na ovom spomeniku napisano Ozbiljni narodi ne zaboravljaju, već kroz vjekovno pamćenje vode računa da se to ne ponovi, biraju nove puteve u srećniju i bolju budućnost” poručio je Vlahović.

Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja prema Podgorici i Baru, u blizini Bioča, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju. Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željezničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj.

Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor