Tužilaštvo žmuri na moguće koruptivne radnje u vezi sa dodjelom kadrovskih stanova u Beranama

Među brojnim aferama koje su poslednjih decenija potresale Berane ubraja se i ona koja se tiče postupka raspodjele kadrovskih stanova i stanova za službenike i namještenike. Međutim, ni nakon sedam godina od nadležnih pravosudnih institucija nije stigao odgovor na pitanje da li je u pomenutom postupku bilo nezakonitosti, te da li je neko od nadležnih zloupotrijebio službeni položaj. Komisija za preispitivanje zakonitosti postupka, koju je imenovala Skupština opštine Berane, prije sedam godina sačinila je izvještaj i sa kompletnom dokumentacijom predala ga tadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

   ZGRADA U KOJOJ SU KADROVSKI STANOVI/ FOTO:DARKO JOVOVIĆ

Postoji osnovana sumnja da je cijeli postupak od izgradnje pa do raspodjele stanova bio nezakonit i sa puno elemenata korupcije i krivičnih djela. Sumnja se da su pojedina lica dobijala kadrovske stanove iako su imala riješeno stambeno pitanje. Uz to, sumnja se da su pojedina lica u međuvremenu prodala kadrovske stanove kupljene po povoljnim cijenama od po 385 eura po metru kvadratnom i da su na taj način za sebe pribavila protivpravnu korist koja se mjeri hiljadama eura. Takođe, postoje dokazi da su određena lica kojima su dodijeljeni stanovi prije isteka od pet godina napustila Berane i raskinula radni odnos sa institucijama sa teritorije naše opštine. Sumnja se da se u datom slučaju radi o organizovanom kriminalu – navodi se, između ostalog, u prijavi koju je opštinska komisija 2015. godine dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu.

Predsjednica tadašnje komisije Vida Ivanović za „Dan“ kaže da lokalna uprava po ovom pitanju još uvijek nije dobila nikakav odgovor iz nadležnog tužilaštva.

Prije sedam godina poslali smo jasne dokaze koji ukazuju na brojne nedozvoljene radnje koje su pratile proceduru dodjele kadrovskih stanova u Beranama. Očekivali smo da će doći do procesuiranja lica koja su se ogriješila o zakon. Međutim, ni do današnjih dana nijesmo dobili odgovor šta je urađeno sa ovim predmetom, sem što znamo da su inspektori prije pet godina iz zgrade Opštine Berane izuzeli dokumentaciju koja se tiče dodjele kadrovskih stanova – ističe Ivanović.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor