Search
Close this search box.

Tužilaštvo medicinske sestre tereti zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju podnijelo je optužne predloge protiv E.B. i H.F. zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje isprave, saopšteno je iz bjelopoljskog ODT-a.

Nakon sprovedenog postupka izviđaja i prikupljenih dokaza, nadležnom sudu podnijeti su optužni predlozi protiv E.B. i H.F. zato što su upotrijebile lažnu javnu ispravu – diplomu o stručnom ispitu i na taj način stekle obrazovanje u trajanju od četiri godine i stručni naziv zdravstveni tehničar, na osnovu koje su zasnovale radni odnos, istakli su iz ODT-a.

Direktor bolnice u Bijelom Polju dr Kenan Erović podnio je prije mjesec krivične prijave protiv E.B. i H.F. zbog osnovane sumnje da su sa lažnim diplomama radile u bolnici. Jedna od njih je ranije napustila bolnicu, dok je drugoj isticao ugovor o radu na određeno samo nekoliko dana nakon podnošenja krivične prijave. Iz Medicinske škole u Nikšiću “Danu” je tada potvrđeno da su dvije zaposlene u bjelopoljskoj bolnici falsifikovale diplome te škole, te da nikada nijesu bile njihove učenice.

Odmah po saznanju za ove slučajeve, menadžment ustanove podnio je krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave. Zbog sumnje da su E.B. (koja je prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev) i H.F. (kojoj ugovor o radu na određeno ističe 15.3.2024. godine) izvršile krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika, očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, a u cilju rješavnja ovog značajnog institucionalnog izazova. Ministarstvo zdravlja izuzetno cijeni angažman menadžmenta ustanove u kojoj su otkriveni ovi slučajevi – saopštili su nakon podnošenja krivičnih prijava iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su apelovali na nadležne organe da, u cilju zaštite zdravlja svih građana i izbjegavanja ozbiljnih posljedica koje nekvalifikovana lica mogu prouzrokovati, najurgentnije postupaju u eventualnim slučajevima lažnih obrazovnih isprava u sektoru zdravstva.

Sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori (domovi zdravlja, opšte bolnice, specijalne bolnice, kliničko-bolnički centri, KCCG, Montefarm, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Institut za javno zdravlje), po nalogu Ministarstva zdravlja, pokrenule su procedure i uputile nadležnim institucijama zahtjeve za provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava svih zaposlenih.

Podsjećamo da i dalje traje izviđaj pljevaljskog tužilaštva povodom 52 krivične prijave koje je prije više od godinu podnijela Alternativa Crna Gora protiv srednjeg medicinskog kadra zaposlenog u bolnici, Domu zdravlja, Domu starih i vrtiću u tom gradu.

Zarija Pavićević iz Alternative Crna Gora nedavno je kazao u intervjuu za naš list da imaju razloga da sumnjaju i u validnost diploma devet medicinskih sestara u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, što će provjeravati u narednom periodu. Oni su najavili i podnošenje više od 100 krivičnih prijava zbog sumnjivih diploma zaposlenih u javnom sektoru, većinom u zdravstvu i prosvjeti.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je nakon dolaska Anđele Jakšić Stojanović na čelo tih resora, podnijelo krivične prijave protiv više od 20 osoba zbog sumnje da su dostavili zahtjev za nostrifikaciju lažnih obrazovnih isprava. Jedan broj prijavljenih su strani državljani, za koje se osnovano sumnja da su dostavili lažne obrazovne isprave osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta.

​Nakon saznanja i sumnje na falsifikovane obrazovne isprave medicinskog kadra u zdravstvenoj ustanovi, Ministarstvo zdravlja će uputiti inicijativu i resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi, u skladu sa svojim nadležnostima, provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare, odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor