TE Pljevlja prekršila obavezu prema Energetskoj zajednici

Evropska Agencija za životnu sredinu na bazi izvještaja koji je podnijela Crna Gora u vezi sa brojem radnih sati TE Pljevlja, objavila je da je termoelektana Pljevlja u 2020. godini iskoristila 7. 194 radnih sati, saopšteno je iz NVO Green Home.

„Termoelektrana je prethodno u 2018. i 2019. godini potrošila nešto više od 13.800 radnih sati, te sa novim iskorišćenim 7. 194 radnih sati, TE Pljevlja je i zvanično prekršila međunarodnu obavezu prema Energetskoj zajednici kojom se obavezala da će u periodu od 01.01.2018. – 31.12.2023. godine svoju proizvodnju ograničiti na 20.000 radnih sati, te nakon isteka pristupiti procesu ekološke rekonstrukcije“, navode u saopštenju.

Kako kažu, u međuvremenu je EPCG potpisala ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja sa konzorcijumom u sastavu DEC INTERNATIONAL – BEMAX – BB SOLAR – PERMONTE na čijem je čelu firma Dong Fang iz Kine sa rokom od 39 mjeseci za završetak radova.

„Sekretarijat Energetske zajednice i njen direktor gospodin Janez Kopač su najavili da će ova međunarodna organizacija najvjerovatnije pokrenuti prekršajnu proceduru protiv Vlade Crne Gore zbog kako se tada sumnjalo iskorišćenih radnih sati TE Pljevlja sa zastarjelom tehnologijom“, poručuju iz Green Home-a.

Crna Gora trenutno, kako kažu, pregovara sa Energetskom zajednicom u vezi sa dobijanjem novih radnih sati.

„Postavlja se pitanje da li Vlada Crne Gora zaista očekuje da će Energetska zajednica dodijeliti nove radne sate termoelektrani Pljevlja sve do završetka ekološke rekonstrukcije odnosno do 2023. godine. Zbog svega navedenog neophodno je da Vlada donese plan o daljem postupanju u slučaju TE Pljevlja i predvidi sva moguća scenarija, jer će potencijalne konsekvence trpjeti isključivo građani Crne Gore“, navode u saopštenju.

Naglašavaju da se ekološkom rekonstrukcijom i toplifikacijom ne oslobađamo se zavisnosti od fosilnih goriva, već samo odlažemo sada već neminovnu energetsku tranziciju uz nastavak zagađenja životne sredine i zdravlja građana.

„U vezi sa time nephodan je konsenzus svih aktera kako bi obezbijedili pravednu energetsku tranziciju, očuvanje radnih mjesta u energetskom sektoru i sveobuhvatni prosperitet“, zaključuju u saopštenju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor