Search
Close this search box.

„Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja“

Povodom Noći muzeja, večeras je u Pomorskom muzeju Crne Gore održano predavanje i prezentacija na temu “Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja”.

Foto: Iv.K.

Svilarstvo je na Crnogorskom primorju i Boki Kotorskoj sve do sredine 20. vijeka bilo značajna privredna grana, a za pojedinačna domaćinstva izvor prihoda, nekada veći nekada manji.

Danas, tradicionalna vještina uzgoja svilene bube i izrada svilene niti, kod nas je zaboravljena. Kod naših susjeda, u Konavlima (Republika Hrvatska) ova stara vještina još je živa.

Konavoske bubice su zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske pod nazivom “Tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana”.

Za izradu svilenoh tkanina svilena nit se dobijala iz čaura svilenih buba, a za nihovu ishranu korišćeno je lišće dvije vrste murve , sa bijelim i crnim plodovima. Tokom 19, vijeka sađenju i gajenju murvi posvećivana je značajna pažnja, a podaci govore da je 1823. godine u Boki Kotorskoj bilo 35 hiljada stabala murvi, a u čitavoj Dalmaciji 70 hiljada.

Svilarstvo kao privredna grana u Boki Kotorskoj gasi se tokom Prvog svjetskog rata, prvenstveno zbog velike konkurencije na svjetskom tržištu Kine i Japana i sve dostupnijih tkanina koje su imitirale svilene tkanine. Pojedinačno u okviru domaćinstava svilena buba se uzgajala do pedesetih godina 20. vijeka kada bokeljsko svilasrstvo definitivno odlazi u prošlost.

Na večerašnjem predavanju o svilarstvu u Boki Kotorskoj ispunjen je cilj da se pokuša probuditi interesovanje za ovu plemenitu vještinu. Givorile su Olja Fatić iz NVO Edukativni centar Bar i Antonia Rusković-Radonić vlasnica umjetničkog obrta AR Atelier i Jelena Karadžić, etnološkinja u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, koje se bave izučavanjem i istraživanjem svilarstva, podsjećajući na nas na ovu nekada značajnu privrednu granu koja je nepravedno zaboravljena i zapostavljena, u slučaju Crne Gore, a dobra praksa u Konavlima. Antonia Rusković-Radonić održala je zanimljivu prezentaciju nastanka svilene niti koju možete pogledati u video zapisu.

Izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor