Švedska: Suluda odluka Fife da Poljska direktno prođe

FIFA je i formalno objavila da je Poljska ušla u finale plejofa za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godin, kao posljedica isključenja Rusije iz svih takmičenja.

„Slijedeći odluku od 28. februara, kojom se ruske ekipe isključuju iz svih FIFA i UEFA takmičenja, Poljska će igrati sa pobjednikom iz susreta Švedska – Češka, koji je po rasporedu 29. marta“, navodi se u obavještenju Fife.

FIFA je tako odlučila da ignoriše žalbu koju je prije nekoliko sati podnio Ruski fudbalski savez Sudu za sportsku arbitražu (CAS), u kojoj su tražili suspenziju sannjicja, kao i vraćanje Rusije u plejof.

Ovakva odluka je naišla i na osudu Švedske, koja smatra da nije pravedno da Poljska ode direktno u finale.

Pojedini švedski mediji su predlagali turnir na kojem bi se našle Švedska, Češka i Poljska, a bilo je predloga i da, terminom iz džudua rečeno, kroz repasaž uđu neka druga reprezentacija koja bi zamijenila Rusiju.

Pominjala se Slovačka kao trećeplasirana iz te grupe.

„Najpoštenije bi bilo da Poljska ima novog protivnika u polufinalu. Razumijem da je ovo svojevrsna zagonetka za Fifu, ali mislim da bi trebao postojati princip igranja pod istim uslovima, odnosno igranje i pobjeda u dvije takmičarske utakmice za plasman na Mundijal“, kazao je Jane Anderson, selktor Šveđana.

Ovakvu odluku Fife da Poljska direktno prođe, nazvao je suludom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor