Search
Close this search box.

Sve je spremno za drugi krug: U Bijelom Polju odštampani glasački listići

Štampanje listića nadgledalaje Državna izborna komisija (DIK) na čelu sa Nikolom Mugošom
U bjelopoljskoj štampariji “Merkator”, vlasništvo porodice Omerhodžić, danas je obavljeno štampanje glasačkih listića za predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.
Sve je nadgledala Državna izborna komisija (DIK) na čelu sa Nikolom Mugošom.
Nakon što je odštampan prvi listić, Mugoša je za saopštio da je na osnovu glasačkog listića ovjerenog od strane DIK-a na kompjuteru izrađen tekst glasačkog listića, čiju originalnost su konstatovali članovi Komisije, koji je zatim ovjeren potpisima i pečatom.
– Tako pripremljen glasački listić prenijet je na paus papir i sa njega na polimer ploču-matricu. Nakon toga uništeni su i paus papir i tekst glasačkog listića. Upoređivanjem teksta glasačkog listića sa matrice sa originalom, konstatovana je ispravnost, nakon čega je matrica predata radnicima Štamparije zaduženim za proces štampanja – kazao je on.
Mugoša je dodao da su članovi DIK-a prije početka procesa štampanja glasačkih listića izvršili uvid u količinu, vrstu i gramažu nabavljenog papira, kao i njegovo raspakivanje i predaju u proces štampanja.
-Utvrdila je DIK da je ukupan broj birača u Crnoj Gori 542.154, što je isti broj kao u prvom krugu predsjedničkih izbora. Podsjećam da se broj glasača između dva kruga ne mijenja. Tako će na latiničnom pismu biti 505.075 listića a na dvojezičnom pismu 37.079 listića. Tu je i 16.264 rezervnih glasačkih listića, od čega na latiničnom pismu 15.152 i na dvojezičnom 1.112 listića- kazao je Mugoša.
Prema njegovim riječima, listići će sjutra biti distribuirani Opštinskim izbornim komisijama, a tokom nedelje će one sve distribuirati Opštinskim biračkim odborima.
U ime štamparije “Merkator”, koja je inače porodična firm, Jasmin Omerhodžić je izrazio zadovoljstvo što je sve završpeno na besprekoran način.
– Preduzeli smo sve neophodne mjere i procedure da obavimo naš dio posla i odštampamo glasačke listiće za drugi krug predsjedničkih izbora. Plan je da sjutra izvršimio distribuciju – kazao je Omerhodžić, dodajući da već u nekoliko navrata vrše štampanje glasačkih lističa za neke od izbora u Crnoj Gori, za šta imaju sve neophodne sertifikate i sve se radi po ustaljenim standardima.
Izvor: Dan
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor