Search
Close this search box.

Sve gori podaci za sjever: U Podgorici polovina ukupnog broja zaposlenih

U Podgorici i još šest primorskih opština je početkom oktobra prošle godine bilo zaposleno 157,6 hiljada ljudi, što je blizu 77 odsto od ukupnog broja uposlenih, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Samo u Podgorici je, kako su naveli, oko polovina zaposlenih u čitavoj zemlji.

“Istovremeno, u preostalih 17 opština sjevernog i centralnog regiona bilo je uposleno svega 47,9 hiljada ljudi, a u čak šest gradova je ispod hiljadu zaposlenih, što ukazuje na frapantnost situacije, posebno na sjeveru države, koji kontinuirano propada“, dodaje se u saopštenju ASP-a.

Prema podacima ASP-a, u čitavoj zemlji je početkom oktobra bilo 205,6 hiljada zaposlenih, a od toga je Podgorica imala 102,8 hiljada, što je bezmalo polovina od ukupnog broja.

“U šest primorskih opština je početkom oktobra prošle godine bilo 54,8 hiljada zaposlenih, od čega najviše u Budvi 15,9 hiljada i Baru 11,6 hiljada. Slijede Herceg Novi sa 10,1 hiljada zaposlenih, Kotor sa 6,7 hiljada, Tivat sa 5,8 hiljada i Ulcinj sa 4,4 hiljade“, precizirali su iz ASP-a.

ASP je dobila podatke na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i oni se odnose na broj zaposlenih kod Uprave prihoda i carina na osnovu prebivališta po pojedinačnim lokalnim samoupravama u zemlji.

Kada je riječ o sjeveru i centru zemlje, u Nikšiću je 14 hiljada zaposlenih, Bijelom Polju osam hiljada, Pljevljima 5,2 hiljade, Beranama 4,1 hiljada, Danilovgradu i na Cetinju po oko 3,4 hiljada, Rožajama tri hiljade, Tuzima 1,3 hiljade, Kolašinu 1,2 hiljade, Mojkovcu 1,1 hiljada, a u Plavu nešto preko hiljadu zaposlenih.

“Zvuči nevjerovatno, ali čak šest gradova ima ispod hiljadu uposlenih. Tako je u Andrijevici 577 uposlenih, na Žabljaku 526, Plužinama 310, Šavniku 252, Gusinju 115 i u Petnjici 95 zaposlenih, što su sve ukupno poražavajući podaci, koji nagovještavaju sunovrat dobrog dijela zemlje, ukoliko se ne preduzmu hitni koraci radi ekonomskog oporavka“, rekli su iz APS-a.

Prema zvaničnim podacima, sredinom prošle godine u zemlji je bilo 621,3 hiljade stanovnika, dok oko 205 hiljada zaposlenih izdržava preko 120 hiljada penzionera.

“Bivša vlast je godinama proklamovala neoliberalni model razvoja, koji je iznjedrio mali krug ultra bogatih, a značajan dio građana gurnuo ispod linije siromaštva“, dodali su iz ASP-a.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor