Search
Close this search box.

Stradala 33 turska vojnika, ambasadori članica NATO organizuju hitan sastanak

U vazdušnom napadu snaga sirijske vlade na turske snage na sjeverozapadu Sirije poginula su 33 vojnika Turske, saopštile su vlasti u Ankari novi bilans.

U sinoćnjem napadu poginulo je najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine, prenosi Beta.

Napad predstavlja ozbiljnu eskalaciju u direktnom sukobu turskih i sirijskih snaga koje podržava Rusija, a koji traje od početka februara.

Gutereš: Odmah obustaviti vatru

Ubrzo nakon napada generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je apelovao da se odmah obustavi vatra i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog rizika po civile.

“Bez hitne akcije, rizik od još veće eskalacije raste iz sata u sat”, rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan šestočasovni sastanak u Ankari povodom situacije na sjeverozapadu Sirije.

Napad sirijskih snaga na turske položaje uslijedio je pošto je delegacija Rusije provela dva dana u Ankari, u razgovorima sa zvaničnicima Turske o situaciji u Idlibu.

Zbog ofanzive sirijske vlade na Idlib, posljednje uporište pobunjenika, stotine hiljada civila pobjegle su ka granici s Turskom.

Hitan sastanak ambasadora članica NATO

Ambasadori zemalja članica NATO održaće danas hitan sastanak na zahtjev Turske.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će sastanak biti održan prijepodne, na osnovu Člana 4 Sjevernoatlantskog ugovora, koji omogućava svakoj članici da zatraži konsultacije ako smatra da su ugroženi njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Rusija: Turske trupe nije trebalo da budu u zoni napada

Turska vojska, koja se juče našla na udaru snaga sirijske vlade u zoni deeskalacije Idlib, nije trebalo da bude tamo, prema ruskom Ministarstvu odbrane, prenosi ruska agencija RIA.

Prema agenciji, 27. februara ekstremisti terorističke grupe Tahrir al-Šam pokušali su da napadnu sirijsku vojsku na području Behuna. Sirijske trupe odgovorile su vatrom, koja je pogodila i turske trupe, “koje su bile u borbenim formacijama terorističkih grupa”.

Štaviše, prema turskoj strani, na tom području nije bilo i nije trebalo da se nalazi nijedna jedinica turske vojske, naglasilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je, međutim, saopštilo da ruski ratni avioni nisu izveli udare na području na kojem su bile turske trupe i da je Rusija učinila sve da sirijska vojska prekine vatru, kako bi omogućila da se trupe evakuišu.

“Avijacija vazduhoplovnih snaga Rusije u oblasti naselja Behun nije korišćena”, dodaje ministarstvo odbrane.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor