Search
Close this search box.

Stan i 5.000 eura u zamjenu za slobodu

Bivši sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević, koji je uhapšen zbog sumnje da je bio član kriminalne grupe vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, i treći put je ponudio jemstvo Višem sudu u Podgorici kako bi mu bio ukinut pritvor i kako bi mu bilo omogućeno da se u daljem toku postupka brani sa slobode, potvrdio je za Dan jedan od njegovih branilaca Borivoje Borović.

Ovaj put, Vujošević je u zamjenu za slobodu ponudio stan i 5000 eura.

Kako nezvanično saznaje Dan, postupajući tužilac je dao saglasnost da se Vujošević uz ponuđene uslove pusti iz pritvora, a šta će odlučiti vanraspravno vijeće Višeg sudau Podgorici biće poznato narednih dana.

Prethodno je Viši sud u Podgorici odbio predlog za jemstvo kada je Vujošević ponudio dva stana, uz obrazloženje da se ti stanovi mogu naći među imovinom koja može biti zaplijenjena tokom finansijske istrage protiv bivšeg sekretara VDT-a.

Vujoševićevi advokati su uložili žalbu na tu odluku, a advokat Borivoje Borović je u izjavi za Dan najavio da će predložiti da njegov branjenik na ime jemstva založi stan u vlasništvu njegovog rođaka, ali je Viši sud i to odbio.

Vujošević se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizacije odbjeglog biznismena Duška Kneževića počinio krivično djelo vršenje protivzakonitoguticaja.

On je u telefonskim razgovorima sa Kneževićem tvrdio da je podmićivao vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića, ali je pred istražiteljima to demantovao.

Vujošević je uhapšen zbog sumnje da je pokušao da utiče na specijalne tužioce u istragama koje se vode protiv Kneževića i članova njegove kriminalne organizacije.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević je ranije objavio niz audio-snimaka telefonskih razgovora u kojima Vujošević priznaje da je u njegovo ime pregovarao sa VDT-om Ivicom Stankovićem i ostalim tužiocima.

Na snimcima tih razgovora se, između ostalog, čuje kako Vujošević potvrđuje da je novac koji mu je davao Knežević nosio vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da bi olakšao položaj vlasnika Atlas grupe i njegovih saradnika u postupcima koji se protiv njih vode pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić doveo je u sumnju autentičnost tih snimaka.

Iako je u javnosti bilo spekulacija da se na Vujoševića vrši pritisak da pregovara sa SDT-om o dobijanju statusa svjedoka saradnika, on to nijeučinio. Čak je bilo zakazano i njegovo dodatno saslušanje, na kojem je, navodno, trebalo da dopuni istragu, ali se to nije dogodilo. On je priveden kada je ponudio jemstvo.

Specijalno državno tužilašvo podiglo je optužnicu protiv Duška Kneževića, Nenada Vujoševića, Aleksandra Vilotijevića, Srđe Pavićevića i Olge Stanković zbog sumnje da su postali članovi kriminalne organizacije.

“U toku 2014. godine, okrivljeni Pavićević, Vilotijević i Stanković, a u decembru 2016. godine Vujošević, postali su članovi kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore i Kipra u drugoj polovini 2010. godine organizovao Duško Knežević”, navodi se u optužnici, u koju je Dan imao uvid.

Vujoševićev advokat Borivoje Borović kazao je ranije da je njegov branjenik na saslušanju negirao krivicu i tvrdio da je samo zamajavao Kneževića preko telefona.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor