Šta vam sve govori analiza krvne slike i kako da je čitate

Bilo koji zdravstveni problem treba rješavati sa stručnjakom i ne treba ništa raditi na svoju ruku. Ipak, vole mnogi da sami tumače, recimo, krvnu sliku nakon urađenih analiza. Zato iskusni ljekari daju korisne smjernice, ali uz napomenu da samo ljekar može da stvori sveukupnu sliku nakon što pogleda rezultate.

„Analiza krvi je samo dio slagalice koja se zove zdravlje. Za pravilno tumačenje laboratorije i analize krvi su potrebne godine iskustva”, napominju ljekari i dodaju – uvijek na rezultatu imate opseg normalnih vrijednosti koji je referentan za tu laboratoriju.

RBC – to su eritrociti, tj crvena krvna zrnca. Smanjen broj eritrocita govori o anemiji, uvećan broj se može naći kod povećanog broja ćelija krvi npr policitiemije.

HGB – hemoglobin, predstavlja protein krvi koji se nalazi u eritrocitima, a sadrži gvožđe i uloga mu je da prenosi kiseonik iz pluća do tkiva. Niže vrijednosti se mogu naći kod anemija, krvarenja i raznih drugih stanja, a povišene recimo kod policitemije.

HCT – hematokrit je udio eritrocita u ukupnoj zapremini pune krvi. Smanjene vrijednosti idu u prilog anemiji, značajno je reći da vrijednosti ispod 0,24 predstavljaju vrijednosti koje zahtevaju nadoknadu krvi i hitno javljanje ljekaru.

MCV – prosječna zapremina eritrocita ( tj koliko su eritrociti veliki ). Rezultati izvan normalnog opsega mogu biti znak anemije ili sindroma hroničnog umora, između ostalih medicinskih stanja.

MCH – predstavlja prosječnu količinu hemoglobina prisutnog u svakoj crvenoj krvnoj ćeliji.

MCHC – prosječna koncetracija hemoglobina po litru krvi.

RDW – predstavlja distribuciju crvenih krvnih zrnaca, zapravo postojanje više populacija eritrocitnih loza. Nivoi izvan normalnog opsega mogu ukazivati na stanja kao što su anemija, neuhranjenost i bolest jetre, npr. Povećane vrijednosti se mogu naći npr. kod žena posle ciklusa.

PLT – trombociti, ćelije u obliku pločica koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Smanjen broj ukazuje na mogućnost krvarenja, a povećan broj može da ukazuje na infekciju, kancer, anemiju.

MPV – prosječna zapremina trombocita.

Šta je to leukocitna formula kod analize krvi?

WBC (leukociti) – to su bijela krvna zrnca, koja su zadužena za odbranu organizma i njihov ukupan broj se kreće između 4,0-10,0x10na9/l. Njihov broj se povećava kod bakterijskih infekcija (upala pluća, upala grla), raznih drugih zapaljenskih stanja, hematoloških bolesti… Broj opada kod poremećaja koštane srži.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor