Search
Close this search box.

Spajić: Zahvaljujući “Evropi sad” naplata prihoda osam miliona veća od planiranog

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je “Evropa sad” uspjela i to su, kako je rekao, pokazali podaci Monstata za prosječnu platu za januar.

– Samo nakon mjesec dana primijene Evropa sad mi smo prognozirali da će prosječna zarada porasti do 700 erura do kraja 2022. godine. To je bila realna procjene, samim tim što je već u januaru prosječna zarada bila 686 eura – rekao je Spajić na konferenciji za medije.

On je istakao da je druga bitna poiruka da je po prvi put u istoriji Crne Gore minimalna potrošačka korpa za četiir osobe manja od prosječne zarade.

– Ona je iznosila 681 eura, a prosječna zarada je 686 eura.

Prema njegovim riječima, inflacija u Crnoj Gori je na nivou evropske 5,7 odsto za januar.

– Čuli smo mnogo puta da je je “Evropa sad” rezultat inflacije. Naravno da je to netačno. Imali smo fantastičan rast zarada u januaru – naveo je Spajić.

Prema njegovim riječima, “Evropa sad” je potpuno održiva, što znači, kako je rekao, da su i budžet i program dobro isplanirani.

– To svjedoče sljedeći podaci – za januar smo imali tri miliona eura više prihoda od planiranog. Za februar, zaključno sa današnjim danom, imaćemo otprilike oko osam miliona eura više naplate prihoda od planiranog. Imamo jedan inkementalni rast te razlike u odnosu na plan prihod. To takođe govori o tome da je “Evropa sad” podstakla privredu i ekonomski rast, da je unijela optimizam i u privredenike i u potrošače – saopštio je Spajić.

Ministar je saopštio i da su sproveli neke druge mjere za najugroženije kategorije.

– Za 77.000 penzionera smo obezbijedili pomoć zbog inflacije, u iznosu od 50 eura. To je četvrta podrška za samo godinu dana. Imaćemo minimalne penzije koje će ići na 200 eura u septembtu. Mi smo sa Svjetskom bankom već krenuli u reformu penzionog, invalidskog sistema i za rezultat bi trebalo već u junu da imamo promjene u sistemu i povećanja. Međutim, političke prilike su promijenile okolnosti i vidjećemo koja vlada će dočekati jul i koja će raditi na toj reformi – naveo je Spajić.

Uprkos, kako je rekao, svim opstrukcijama i odgromnom nepovjerenju i špekulacijama, možemo vidjeti, ističe Spajić, da je “Evropa sad” potpuno uspjela i da nema zabrinutosti za njenu implementaciju.

 

 

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor