Search
Close this search box.

Sjeverodonjeck i Lisičansk ključno bojište; Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU

121. dan rata u Ukrajini.
EPA-EFE/STR
epa09893604 A man walks past a residential building damaged during a shelling in Severodonetsk, North-West of Luhansk, Ukraine, 16 April 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country and triggering a series of severe international economic sanctions on Russia. EPA-EFE/STR

08:10: Makron o istorijskoj odluci: Ovo je poruka Rusiji

Jedan od najmoćnijih evropskih političara, francuski predsjednik Emanuel Makron, pozdravio je odluku o davanju Ukrajini službenog statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovo je istorijska odluka kojom se šalje snažan signal Rusiji u trenutnom geopolitičkom kontekstu”, rekao je Makron.

08:02: Srušio se ruski vojni avion, četvoro mrtvih

Ruski vojni teretni avion srušio se u gradu Rijazanu oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve.

U padu aviona smrtno je stradalo četvoro ljudi, a petoro ih je povrijeđeno, objavile su lokalne vlasti.

08:00: Guverner Luganska: Branioci moraju da napuste Sjeverodonjeck

Guverner Luganska, regije na istoku Ukrajine, jutros je objavio da se preostali branioci Sjeverodonjecka, moraju povući iz tog ključnog grada.

“Ostajanje na pozicijama koje su razbijene na komadiće samo zato da bi ostali nema smisla”, rekao je Sergej Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

“Nažalost, moramo ukloniti našu vojsku iz Sjeverodonjecka, ostanak nema smisla. Broj mrtvih raste”, objavio je Hajdaj jutros na Telegramu, dodavši da je 90% domova u Sjeverodonjecku uništeno ili teško oštećeno.

07:47: Američki sistemi HIMARS stigli u Ukrajinu

Američki artiljerijski raketni sistemi visoke mobilnosti (HIMARS) stigli su iz SAD-a u Ukrajinu, objavio je ministar odbrane Oleksij Reznikov.

“Hvala mojim američkim kolegama i prijatelju, ministru odbrane Lloydu Austinu za ovo moćno oruđe. Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. A za neke od njih i posljednje“, napisao je na Tviteru.

07:45: Sjeverodonjeck i Lisičansk ključno bojište

Ruske snage napreduju ka južnim prilazima Donbasu. Rasplamsavaju se borbe za Sjeverodonjeck i susjedni Lisičansk.

Podijeljeni rijekom ti gradovi su postali ključno bojište u napadu Rusije na industrijsko srce Donbasa.

Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti kaže da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku iz Lisičanska kako bi izbjegle da budu opkoljene nakon što su ruske snage zauzele dva sela na jugu.

07:20: Zelenski: Ovo smo čekali 30 godina i 120 dana, a sad ćemo pobijediti neprijatelja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon odluke o davanju Ukrajini statusa zemlje kandidata za članstvo u EU rekao da se radi o “jedinstvenom i istorijskom trenutku” u odnosima Ukrajine i Europe.

“Budućnost Ukrajine je u EU. Ovo je pobjeda na koju smo čekali 120 dana i 30 godina”, napisao je Zelenski, aludirajući na trajanje ruske invazije i broj godina koje su prošle od kada je Ukrajina postala nezavisna nakon raspada SSSR-a.

“A sad ćemo pobijediti neprijatelja”, dodao je on.

U televizijskom obraćanju nedugo nakon odluke u Briselu, Zelenski je rekao: “Vjerujem da će ovo biti početka tačka nove istorije Evrope. Evrope bez podjela i bez “sivih zona”. Evropa je istinski ujedinjena i zna kako se odbraniti, svoje vrijednosti i svoju budućnost”.

“Ovo je odluka koja se ne tiče samo Ukrajine. Ovo je najveći korak prema jačanju Evrope koji je ovog trenutka mogao biti preduzet. Uslovi su teški, rat koji je pokrenula Rusija testira našu mogućnost da očuvamo slobodu i jedinstvo”, zaključio je Zelenski.

05:30: Ukrajinska vojska ubila je 44 ruska vojnika i uništila opremu na jugu Ukrajine

Ukrajinska operativna komanda „Jug” izvijestila je 23. juna da su u protekla 24 sata nanijeli pet udara na ruske položaje na južnim linijama fronta i uništili vojnu opremu, uključujući haubice i nekoliko oklopnih vozila.

04:45: Institut za rat: Ruske ofanzivne operacije vjerovatno će zastati u Donbasu

Američki istraživački centar saopštio je 23. juna da su ruske snage ostvarile značajan napredak u oblasti Sjeerodonjeck-Lisičansk u posljednjih nekoliko dana i da ukrajinske trupe i dalje trpe velike gubitke.

Međutim, ukrajinske snage su suštinski postigle svoj cilj u bici usporavanjem i degradacijom ruskih trupa. Eksperti predviđaju da će ruske ofanzivne operacije vjerovatno zastati u narednim nedjeljama.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor