Search
Close this search box.

Sjeverna Makedonija ponovo uvela policijski čas zbog porasta broja oboljelih

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da vrati policijski čas zbog dodatnog širenja virusa u kritičnim regionima zemlje i sprječavanja širenja van tih regiona, izjavio je večeras ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da trenutno ima nekoliko lokacija u zemlji gdje se virus brzo širi i da su najčešći razlozi za to nepoštovanje preventivnih mjera – grupisanje građana na porodičnim okupljanjima i proslavama, nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje mjera zaštite u prevozu i radnim organizacijama.

Filipče je precizirao da su to razlozi za porast broja novooboljelih u Skoplju, kumanovsko-lipkovskom regionu, Tetovu sa okolnim opštinama i Štipu.

“Dobro je što je u ostalom dijelu zemlje sutuacija stabilna, sa sporadičnim slučajevima. To je samo potvrda da strategija daje rezultate tamo gdje se poštuju mjere”, istakao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije na onlajn konferenciji za novinare.

Filipče je saopštio da je Vlada odlučila da uvede potpunu zabranu kretanja u svim opštinama Grada Skoplja, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, kao i Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu i Jegunovcu počevši od četvrtka u 21.00 do ponedjeljka u 5.00.

U ostalim mjestima Sjeverne Makedonije policijski čas za sve građane je u četvrtak od 21.00 do 5.00, a petak i za vikend od 16.00 do 5.00 narednog dana.

Filipče je istakao da je petak proglašen za neradni dan i da se od četvrtka u 21.00 do ponedeljka u 5.00 zabranjuje posjeta grobljima na teritoriji cijele države, osim za sahrane.

Od zabrane kretanja tokom naredna četiri dana izuzeti su policija, armija, zdravstveni radnici, marketi, apoteke i restorani koji vrše dostavu, poljoprivednici i osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci ako imaju dozvole.

U Sjevernoj Makedoniji posljednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrovan 101 novozazaraženi koronavirisom, što je drugi naveći dnevni broj od početka epidemije, posle 16. aprila kad je potvrđeno 107 pozitivnih građana.

Policijski čas, koji je kao mjera za sprečavanje širenja koronavirusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor