Situacija alarmantna, rješenje za Moraču ni blizu

Svakodnevno izlivanje otpadnih voda u Moraču glavni je razlog lošeg kvaliteta vode u rijeci. Samim tim, postavlja se pitanje kakav je kvalitet ribe koja se ulovi u Morači. No, iako je situacija alarmantna rješenje nije blizu.

„Svakodnevno u moraču imamo izlivanje otpadih voda, oko 50 posto otpadnih voda završi u rijeci“, kazao je za TVCG Filip Makrid, direktor Vodovoda i kanalizacije.

Upravo je to i glavni razlog lošeg kvaliteta vode u Morači.

„Ove godine smo radili na potezu od ponara tri serije i ni u jednoj seriji nije bio zadovoljavajući. Znači da se voda ne može upotrebljavati ni za kupanje ni bilo kakve druge upotrebe posebno u ovom dijelu 4,5 km od kolektora“, saopštila je Nevenka Tomić iz Odsjeka za kvalitet voda ZHMS.

To dovoljno govori i koliko je kvalitetna riba koja se ulovi u Morači. No, pitanje je da li su svi ribolovci upoznati s ovom situacijom.

„Kad je mali vodostaj, baš je otežano pecanje u donjem toku, jer kad ispuste kanalizaciju bukvalno je onemogućeno. Hvata se taj toalet papir koji ostaje na udicama, baš je nehigijenski. Svaki otpad koji se ispušta u rijeku nije dobar za ribu, stanovništvo…“ ističe Lazar Vukčević, predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba Podgorica.

Da je ulov iz Morače rizično konzumirati upozoravaju upravo oni koji kontrolišu kvalitet vode.

„Riba se kreće to je ista riba koja je i gore i dolje i ona se kreće i što se mene tiče ja je ne bih konzumirala da znam da je iz Morače jer očevidac sam kakve su te vode“, dodaje Tomić.

Ni u nekim djelovima Skadarskog jezera, zbog ulivanja Morače, voda nije zadovoljavajućeg kvaliteta, kaže Tomićeva.

„Samo u tom toku kuda ona teče zavisi od nivoa i temperature osjeća se uticaj i oko vranjine i u tom plićem dijelu.“

Iako je situacija alarmanta, rješenje nije blizu.

„Naš plan je da do 2035. godine sve aglomeracije kojih ima 37 budu opremljene sistemima za tretman otpadnih voda i to će Crna Gora postići radi toga što je jako puno radila i jako puno radi“, saopštila je za TVCG Snežana Didanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Posao koji je već nedopustivo dugo na čekanju je izmještanje kolektora i izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Glavnog grada.

Ova priča i izjave naših sagovornika ukazuju da je hitno rješenje prijeka potreba.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor