Sindikat prosvjete podržava kolege iz Budve: Vi danas držite čas, čas nepristajanja

Sindikat prosvjete uputio je pismo podrške kolegama u Budvi, koji protestuju ispred zgrade opštine, nakon što od Vlade Crne Gore nisu dobili odgovor na zahtjeve po pitanju useljenja u stanove koji su im namijenjeni u naselju Dubovica.

“Poštovane koleginice i kolege, prosvjetni radnici Budve, Vaš protest danas nije protest. Travnjak ispred zgrade opštine Budva danas nije travnjak. On je otvorena škola. Vi danas držite čas. I svojim učenicima, kolegama iz Budve koji nisu sa Vama, prosvjetnim radnicima Crne Gore, građanima Crne Gore. Čas nepristajanja. Nepristajanje da nas neko obmanjuje, vara, truje. Nepristajanje na neodgovornost. Nepristajanje na krivicu onih koji ukazuju na propuste odgovornih. Godine su prošle. Sa njima i mnoge nade, očekivanja, vjerovanja. Zato, nema nazad! Čas mora trajati do zvuka zvona. Zvona koje će označiti pobjedu pravde za Vas”, navodi Sindikat.

Sindikat prosvjete je u prethodnih osam mjeseci organizovao više sastanaka na kojima su pored predsjednika opštine Budva Marka Carevića prisustvovali i predstavnici zadruge „Solidarno“, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete.

Poslednji sastanak, kome je prisustvovao i ministar prosvjete Miomir Vojinović je bio krajem juna tekuće godine.

Prije toga je SPCG, zajedno sa predstavnicima zadrugara iz Budve organizovao protest ispred Vlade, na kome smo uputili apel i predsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću, kao i  Careviću, da u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima, pomognu prosvjetnim radnicima Budve da što prije usele u svoje stanove.

“Suvišno je podsjećati da SPCG vrši konstantan pritisak na direktora zadruge “Solidarno“, Zorana Stanišića, da stanovi moraju biti završenu u roku koji je više puta obećavao. Na žalost svih nas, ne i ispunio”, navodi Sindikat.

Oni su poručili Abazoviću da je njegova dužnost da čuje i odazove se prosvjetnim radnicima iz Budve.

“I povod i uzrok njihovog poziva za pomoć je samo jedna riječ – muka. Taložena godinama, hranjena nebrojenim obećanjima, neispunjenim rokovima. Samo ogromna muka ih je mogla natjerati na korak očajnika. Spremni da i svoje zdravlje žrtvuju, kako bi ih čuli”, navodi Sindikat.

Vlada Crne Gore je, dodaju, dala garancije na kredite za zgrade prosvjetnih radnika u Budvi.

“Najbolja i jedina zaštita te garancije je da se te zgrade što prije usele, da prosvjetni radnici – podstanari preuzmu kredite, sa obećanim cijenama kvadrata od 650 eura, a da se preostali stanovi prodaju po tržišnim cijenama. Kada to drugi neće ili ne mogu, na Vladi Crne Gore je da pokaže odgovornost prema prosvjetnim radnicima i prema datoj garanciji, tj. novcu građana Crne Gore”, ističe Sindikat

Jedan broj prosvjetnih radnika štrajkuje i glađu.

“Zbog svoje muke. Danas je njihova, sjutra će biti neka naša. Zato svaka mora biti zajednička. Jedino zajedno možemo se boriti protiv nepravde, protiv osionosti, protiv neodgovornosti. Pozivam sve one koji prolaze ili se zateknu u Budvi ovih dana, da prošetaju do naših kolega, daju im podršku. Da se njihov glas bolje čuje. Da svi dijelimo i objavljujemo njihove apele, da svi tražimo reakciju nadležnih”, poručuje Sindikat prosvjete Crne Gore.

izvor;cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor