Search
Close this search box.

Sela na sjeveru ostala i bez škola i bez đaka

Škola u Jošanici je nekada brojala i do 60 učenika, a matična u Konjiusima i do 300. Sada škola u Jošanici urasta u korov, navodi Tomislav FatićBrojne porušene školske zgrade na ruralnom području sjevernog regiona svjedoče da pojedina sela ostaju pusta. U to će se uvjeriti i svako ko zakorači u Potkomovlje jer će ga u selima Kuti, Cecuni i Jošanica dočekati zatvorene, ruinirane i zapuštene školske zgrade, iako se zna da je u svakoj od njih nekada bilo i po 60 đaka.

Radio sam kao učitelj u Jošanici više od 30 godina. Tu sam, kao mještanin, zaradio i penziju i dobro se sjećam kada su naša sela bila puna naroda. Ova škola je nekada brojala i do 60 učenika, a matična u Konjusima i do 300. Sada škola u Jošanici urasta u korov, tako da su ostala samo sjećanja na vremena kada se na ovim prostorima sve orilo od dječje graje – navodi Tomislav Fatić

Ovu zabrinjavajuću priču upotpunjuju i brojni zatvoreni školski objekti u kolašinskoj opštini, poput onog u selu Vranještica.

Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka mještani su u Vranještici podigli novu školsku zgradu. U toj školi nekad se obrazovalo preko 120 đaka. U zgradi je bila smještena i seoska prodavnica koja je ostvarivala promet koliko i prodavnice u gradu. Škola je prestala sa radom prije desetak godina, nakon čega se zgrada potpuno urušila. Urušio se i objekat omladinskog doma što sve zajedno govori gdje se danas Vranještica nalazi – kazao je predsjednik mjesne zajednice Vranještica Rajo Đukić, dodajući da godinama niko i ne pokušava da obnovi pomenute porušene objekte.Da su brojni školski objekti na seoskom području prepušteni propadanju svjedoči i onaj u šekularskom selu Ćetkovići, udaljenom od Berana petnaestak kilometara. Mještani podsjećaju da se ovaj objekat iz godine u godinu sve više urušava, iako je u njemu nastavu nekad pohađalo i do 50 đaka.

 Ovaj objekat je nekad bio pun đaka. Tu je bio i stan za učitelja, dok je prizemni dio zgrade korišćen za slobodne aktivnosti mještana. Ali, kako su godine prolazile narod je zbog surovih uslova život sve više odlazio sa svojih vjekovnih ognjišta Tu su ostali da žive samo oni najuporniji. Uporedo sa iseljavanjem naroda došlo je i do urušavanja i ove i drugih školskih zgrada i njihovog potpunog zatvaranja. Poslije svega ostale su samo zidine – ističe penzionisani profesor iz Šekulara Blagoje Šarić.
U Rovcima čekaju da im poprave školski objekat

Mještani planinskog sela Rovca kod Berana ističu da nadležne još uvijek nije zaintrigiralo saznanje da se školski objekt u ovom mjestu nalazi u katastrofalnom stanju, iako u njemu nastavi pohađa sedam učenika.

– Umjesto da država preduze odgovarajuće mjere i stvori sve neophodne uslove za održavanje nastave u Rovcima, nadležni su svih ovih godina mirno posmatrali kako se školska zgrada u ovom mjestu urušava. Sve se to dešava iako izgled ovog objeka i školskog dvorišta odaje zastrašujući prizor. Zato je krajnje vrijeme da se preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se ovaj prostor priveo namjeni i prilagodio savremenim potrebama đaka i nastavnog osovlja. Tim prije, jer se radi o selu u kom se, i pored teških uslova, održava kontinuitet života – navode mještani.

Šarić naglašava da su nedostatak razvojne strategije, nebriga o mladima i maćehinski odnos države prema sjeveru Crne Gore glavni uzročnici opadanja broja učenika i zatvaranja pojedinih škola.

Država i društvo u cjelini nijesu preduzimali ništa u pravcu otvaranja radnih mjesta i unapređivanja uslova za život, a samim tim i zadržavanja mladih. Zato je danas tužno pogledati naše seoske škole od kojih se mnoge urušavaju, a nekima prijeti potpuno zatvaranje – ističe Šarić.

Zatvorene škole nijsu rijetkost ni na području Petnjice, Plava i Gusinja, gdje su brojna područna odjeljenja zatvorena.

Dok škole u Podgorici i na Primorju postaju tijesne na sjeveru se u obrazovne ustanove stavlja ključ. Postavlja se pitanje da li to odgovara priči o ravnomjernom regionalnom razvoju Crne Gore. Pogubno je što niko od nadležnih svih ovih godina nije na valjan način sagledao ovu problematiku i ponudio rješenje za spas naših sela. Poslije svega bojim se da je svako rješenje zakasnilo – zaključio je profesor Zoran Jokić.

IZVOR:DAN
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor