SDT preuzeo slučaj privatizacije preduzeća „Poljoprivreda i šumarstvo“

Predmet o privatizaciji beranskog preduzeća AD “Poljoprivreda i šumarstvo”, koje je nekada bio velikog poljoprivednog preduzeća “Agropolimlje”, prešao je iz osnovnog državnog tužilaštva u Specijalno državno tužilaštvo.

Hladnjača Agropolimlje – danas pretvorena u Trgovinski centar (Foto: RTCG)

To su nezvanično iz ODT Berane kazali Portalu RTCG, na pitanje u kojoj je fazi ovaj slučaj, nakon što su nam se nedavno javili neki do oštećenih akcionara i bivših radnika.

“Predmet je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, i za dalja pitanja bi morali njima da se obratite” – kazali su našem portalu iz beranskog ODT.

Slučaj “Pojopriverda i šumarsto” AD Berane u SDT je zaveden pod oznakom KTS 115/21, i u radu je kod specijalne državne tužiteljke Sanje Jovićević.

Oštećeni manjinski akcionari i bivši radnici pritužbom Specijalnom državno tužiocu obratili su se još u decembru 2019. godine, navodeći imena novog vlasnika koji je, kako kažu, pokrao i njih i državu Crnu Goru.

Oni su ranije dostavili i imena šesnaest građana Berana, na koja je, kako smatraju, nezakonito, prenijeta imovina “Poljoprivrede i šumarstva” AD.

Među tim imenima ima i advokata, sudija, privatnih preduzetnika i šumara iz Berana, koji su se navodno našli u sprezi sa novim vlasnikom.

Portalu RTCG nedavno se javio manjinski akcionar Refik Zujović koji je kazao da je, prema njegovim saznanjima, saslušano više bivših radnika i akcionara, ali da nije čuo da li je neko od njih dobio neku povratnu informaciju, do koje faze je slučaj došao

On je rekao da su oni iz ranijih prijava imali podatke o tome da se radi o četiristo hektara zemljišta pod šumama, livadama i voćnjacima, ali da su u tužilaštvu saznali kako je u pitanju, zapravo, skoro duplo veća brojka.

“Meni su rekli da oni ispituju kako je prodato ili preprodato oko sedamsto hektara. Od toga se petsto ektara vodilo kao državno zemljište. Manjinski akcionari su do toga vlasnici deset odsto poljoprivrednoh zemljišta i šuma” – rekao je Zujović.

Prema njegovim riječima slučaj “Agroplomlje” predstavlja najveću pljačku u Beranama u oblasti poljoprivrede.

“Pljačka je velika jer je bilo veliko preduzeća, kao i imovina ovog preduzeća koja je na čudne načine prešla u ruke privatnika. Mi ne možemo ravnodušno da gledamo kako  i danas ta imovina ide iz ruke u ruku” – kaže Zujović.

Beranski agroindustrijski kompleks „Agropolimlje“ nastao je kao dio nekadašnje kompanije „Agrokombinat 13. jul“. Tada, već daleke 1963. godine, upošljavao je preko 800 radnika.

„Agropolimlje“ je u svom sastavu, između ostalog, imao pekaru, mljekaru, klanicu, voćnjak od 47 hektara, brojne trgovinske i uslužne objekte, kao i preko sto hektara šume i zemljište na kom se obavljala poljoprivredna proizvodnja.

Odlukom Skupštine akcionara DD „Agropolimlja“ Berane od 24.6.1998. godine, to društvo je podijeljeno na 10 novih pravnih subjekata, a imovina tako usitnjenih preduzeća lako se našla na meti raznih tajkuna od Berana, do Podgorice.

„Građani koji su oložili vaučere i bivši radnici su osiromašeni, a neko je preko noći stekao bogatstvo“ – kažu akcionari.

Portal RTCG je ranije pisao o tome kako se tako opljačkana preduzeća koja su nastala iz „Agropolimlja“ i dalje vode u Centralnoj depozitarnoj agenciji – Hladnjača AD Berane, Maloprodaja AD Berane, Bepek AD Berane, Poljoprivreda i šumarstvo AD Berane.

Na mjestu tih preduzeća danas se nalaze trgovinski centri, poslovni prostori pretvoreni u kafane, šume su posječene, voćnjaci su prošli kroz tri ruke, na mjestu AD Klanica gola ledina čeka nekog investitora, a na njivama nikli pogoni.

Manjinski akcionar Refik Zujović, koji već desetak godina vodi bitku za pravdu i rasvjetljavanje svega što se desilo sa „Agropolimljem“, kaže da je zadovoljan što se predmet konačno našao u radu Specijalnog državnog tužilaštva.

„Ovo je vrlo kompleksan predmet, ali mi smo u posjedu obimne dokumentacije koja može pomoći SDT-u. Mislimo da se, prateći tragove novca i upisa kroz katastraske knjige, može doći do pune istine o tome kako smo pokradeni i mi, ali i država Ctrna Gora“ – kazao je ovaj manjinski akcionar.

Izvor:RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor