Search
Close this search box.

Šavnik: U izbornoj godini budžet istorijskog maksimuma – 3,8 miliona

Budžet je planiran u skladu sa potrebama i sva davanja su usmjerena tamo gdje je najpotrebnije i gdje je zakazala pomoć države, konkretno u sferi poljoprivrede, ističe Jugoslav Jakić, predsjednik Opštine.

 

U odnosu na minulu godinu šavnička opština će u ovoj imati na raspolaganju za 700.000 eura veći budzet. Gradska kasa ove poddurmitorske varoši u tekućoj godini planirana je na iznos od 3,8 miliona eura, što je, po ocjeni predsjednika Opštine mr Jugoslava Jakića, istorijski maksimum. Kapitalni budzet, kaže Jakić, obuhvata više od 52 odsto ukupnih sredstava, a tekući izdaci su 47,81 odsto. Istorijski maksimum budzetskih sredstava “dolazi” u izbornoj godini, ali prvi čovjek Opštine kategoričan je u ocjeni da je opštinska kasa isključivo razvojna, te da se u mnogome ne razlikuje od one iz minule godine, koja nije bila izborna. Lokalni izbori u Šavniku trebalo bi da budu održani u maju, a vlast u tom gradu inače već godinama unazad ima Demokratska partija socijalista (DPS) čiji je Jakić predstavnik.

– Pozvali smo građane da učestvuju u izradi budzeta, a imali smo neke predloge koji su razmatrani, od kojih su neki i uvršteni u ovogodišnji budzet – ističe Jakić.

Kapitalni budzet iznosiće skoro dva miliona eura, od čega su za lokalnu infrastrukturu planirana oko 1,3 miliona, za građevinske objekte 320.000, za opremu 183.000, investiciono održavanje 95.000, a za ostale kapitalne izdatke 70.000 eura. Iz kapitalnog budzeta saniraće lokalne puteve, graditi vodovode i vještačke akumulacije, a 200.000 eura planirano je da izdvoje za prvu fazu projekta gradnje stambene zgrade u Šavniku.

U planu razvoj zdravstvenog i rekreativnog turizma

U Šavniku će i ove godine nastaviti sa uređenjem grada – sanacijom fasada i ozelenjavanjem, a planirana je i gradnja Omladinskog centra i, u saradnji sa Fudbalskim savezom, i manjeg stadiona jer je cilj da sa susjednom opštinom Žabljak, sa kojom kao i sa nekoliko hotelskih lanaca pregovaraju, razvijaju zdravstveni i rekreativni turizam.

– Važno nam je da počne gradnja HE “Komarnica”, a imamo i interesovanje ozbiljnih investitora za gradnju vjetro i solarnih parkova na području naše opštine. Nadamo se da će realizacija ta dva-tri projekta, koja su u najavi i o kojima mi već neko vrijeme razgovaramo, zaista doprinijeti da vrlo brzo slika Šavnika bude drugačija i da se naš grad može pozicionirati na mapi Crne Gore kao izuzetno važno mjesto što se tiče poljoprivrede, energetike i turizma – kategoričan je Jugoslav Jakić.

Tekući izdaci u ovoj godini iznosiće 1,8 miliona eura, a u toj budzetskoj stavci je i 220.000 eura kojim će subvencionisati poljoprovrednu proizvodnju. Jakić ističe da je ta podrška u odnosu na 2021. godinu uvećana za 100 odsto. Planirali su, ističe on, i podršku obrazovanju, mladim, socijalno ugroženim, kao i starijoj populaciji, a sve u cilju da sačuvaju stanovništvo i spriječe migracije.

– Budzet je planiran u skladu sa potrebama stanovništva. Sva davanja su usmjerena tamo gdje je najpotrebnije, onamo gdje je zakazala pomoć države, a da nije zakazala, mi, recimo, ne bismo imali potrebu da u ovoj godini za podršku poljoprivredi opredjeljujemo 220.000 eura. Mislim da mi u Šavniku nemamo toliko prostora da možemo kalkulisati izbornim ciklusima i godinama. I pozicija i opozicija moraju biti na istom fonu, da se sačuva ovo ovdje stanovništvo, da se unaprijedie i proizvodnja i privreda i svi segmenti života u Šavniku. A što se tiče toga ko će vršiti vlast u narednom periodu, građani će prepoznati ko to može najbolje uraditi i ko će se najbolje zalagati za njihove interese – smatra Jakić.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor