Šavnik: Osnovnu upisala četiri, srednju dva đaka

Prazne đačke klupe strah je, ali i realnost sa kojom bi se u bliskoj budućnosti mogli susresti Šavnik, Plužine i Žabljak. Sa nešto manje od 400 osnovaca, te ispod 200 srednjoškolaca u ovim opštinama, broj učenika drastično pada iz godine u godinu. Najteža situacija je u Šavniku, gdje su osnovnu školu upisala četiri, a srednju svega dva đaka.

„Bilo je po tri odjeljenja i svako odjeljenje je brojalo orjentaciono 28-30 učenika“, kazao je bivši prosvjetni radnik Božidar Pejović.

Pejović pamti početak prosvjetne karijere na Žabljaku prije 40 godina, kada su škole ispod Durmitora vrvile od djece. Ipak, migracije i siromašenje sjevera doveli su do sve manjeg broja učenika u klupama u Žabljaku, Šavniku i Plužinama. Osnovnu i srednju školu u ove tri opštine pohađa nešto manje od 600 đaka.

„Godine 1995. je ovdje bilo upisno 492 učenika, a prošle godine školu je pohađalo 211 učenika. To se vidi da je pad od 280 za ove godine. Znači, godišnje se izgubi oko deset učenika i manje“, rekao je direktor OŠ “Dušan Obradović” Željko Miljić.

U predstojećoj školskoj godini na Žabljaku će po prvi put biti manje od 200 osnovaca, od čega 24 u prvom razredu. U Plužinama će biti deset prvaka od 130 učenika. Najgora situacija je u Šavniku. Od 62 đaka u osnovnoj školi, svega četiri će pohađati prvi razred.

„Ako ovako nastavi prijeti nam opasnost da jednostavno srednje obrazovanje bude ukinuto. Jednostavno iz razloga što nedostaje djece“, rekao je direktor Školskog centra Šavnik Bajo Zorić.

Brojna područna odjeljenja u Šavniku, Žabljaku i Plužinama su zatvorena. Stanovništvo se ubrzano raseljava, a kao glavni razlog naši sagovornici navode uništenu privredu u ovim opštinama.

„Sljedeći razlog je što je poljoprivreda uništena, što je selo napušteno. Onda, zimi su teške, ljeti se mnogo radi i tako svi izbjegavaju rad, svi nekako žele olako da zarade, brzo da zarade, a da ne rade ništa“, dodao je Pejović.

A kada je na sjeveru situacija takva, Božidar zaključuje:

„Sve je manje igre, dječje graje, sve je manje đaka u klupama.“

Šavnik će u narednoj školskoj godini od ukupno 18 imati dva nova srednjoškolca. U Plužinama će srednju školu pohađati 64 đaka, na Žabljaku 115.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor