Samostalno rješavati granična pitanja, dati doprinos regionalnoj stabilnosti

Zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati bilateralna granična pitanja, dajući doprinos daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj stabilnosti, jedan je od zaključaka jučerašnjeg sastanka državnih komisija za granicu Crne Gore i BiH.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz MUP, razmatrana aktuelna pitanja, nastavak aktivnosti na sprovođenju zaključenog Ugovora o državnoj granici, implementacija potpisanog Protokola o tromeđi između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i pripreme za potpisivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Na početku sastanka, zajednički je konstatovano da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina rješavanjem bilateralnih graničnih pitanja, zaključivanjem Ugovora o državnoj granici, Sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima i Protokolom o zajedničkim graničnim patrolama, dali doprinos unapređenju partnerstva porukom da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati bilateralna granična pitanja, dajući doprinos daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj stabilnosti”, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Usaglašen je, u načelu, kako navode iz MUP, tekst Nacrta protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saglasno prethodno održanim sastancima stručnih grupa Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u Metkovićima 03. oktobra 2019. godine i Igalu 27 – 29. novembar 2019. godine, i dogovoreno da se naredni trilateralni sastanak državnih komisija za granicu održi u organizaciji Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, na kojem bi se konačno usaglasile koordinate tromeđne granične tačke u državnim koordinatnim sistemima sve tri države i verifikovao Nacrt ovog Protokola.

Dogovoren je, dodaju, nastavak aktivnosti na sprovođenju zaključenog Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 26. avgusta 2015. godine, u Beču, a stupio na snagu 20. aprila 2016. godine, odnosno obilježavanje Ugovorom utvrđene državne granice, koje su bile usporene usljed pandemije COVID 19.

“Usaglašen je stav da stručne grupe državnih komisija za granicu Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, u neposrednoj komunikaciji izvrše pripreme za sprovođenje zaključenog Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koji je potpisan u Sarajevu, 15. maja 2019. godine, a stupio na snagu 07. avgusta 2020. godine (,,Sl. list CG”, broj 6/2019), u vezi sa postavljanjem tromeđne granične oznake, na crnogorskom, bosanskom i srpskom jeziku. U tom smislu, postignuta je saglasnost da Republika Srbija, saglasno njihovom prijedlogu, organizuje izradu i postavljanje tromeđne granične oznake i da se troškovi snose na jednake djelove”, dodaju iz MUP.

Sastankom su rukovodili, saglasno Poslovniku o radu komisija, predsjednik crnogorske Državne komisije za granicu Milan Paunović i predsjedavajući Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine Zijad Džananović.

“Sjednica državnih komisija protekla je u prijateljskoj atmosferi, međusobnom razumijevanju i uvažavanju”, zaključili su iz MUP.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor