Sajam Centara izvrsnosti održan u Bijelom Polju, prezentovan rad predškolskih ustanova

Na današnjem sajmu Centara izvrsnosti koji je održan u vaspitnoj jedinici ,,Crvenkapa“, prezentovan je rad predškolskih ustanova koje su odabrane kao regionalni centri, na osnovu dosadašnjeg rada i rezultata.

Centri izvrsnosti su zamišljeni kao mjesta na kome će se okupljati, edukovati, razmjenjivati znanja, iskustva i dobre prakse zaposlenih u okviru predškolskih ustanova, a sve sa ciljem podizanja kvaliteta rada i sveobuhvtane podrške rastu i razvoju djece.

Sajam je otvorila načelnica Dirkecije za  predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Vesna Vučurović, koja je kazala je da će današnja prezentacija doprinijeti da i ostale predškolske ustanove uvide šta uvrstiti u svoj rad.

 ,,Vjerujemo da će ove prezentacije doprinijeti da ostali vrtići naprave nešto čime bi se izdvojili od ostalih. Drago mi je što smo se okupili danas kako bi vidjeli šta su to vrtići koji su u ovom projektu uradili do sada, da vidimo da li je to moguće implementirati i u drugim ustanovama“, istakla je Vučurović.

Direktorica Javne predškolske ustanove ,,Dušo Basekić“, Dijana Kovačević, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazala da su danas četiri vaspitne ustanove predstavile svoje aktivnosti.

,,Danas su sa nama predstavnici JPU ,,Đina Vrbica“ iz Podgorice, ,,Eko bajka“ iz Pljevalja, ,,Vukosava Ivanović Mašanović“ iz Bara i naš bjelopoljski vrtić. Ova četiri vrtića odabrana su kao najbolja, oni koji teže promjenama i nečem novom, pa su samim tim predloženi da budu nosioci ovih Centara izvrsnosti. Mi smo inače u biciklijadi dugi niz godina dobri, i za ovu godinu odabrali smo tu oblast. U nekim od narednih godina predstavićemo se igrama bez granica ili muzičkom radionicom“, navela je direktorica Kovačević.

Danas je prezentovan rad podgoričkog vrtića ,,Đina Vrbica“, a PR i psihološkinja te ustanove Dijana Kadović, kazala je da su ove godine predstavili oblast Lutkarske predstave – dramske aktivnosti, dramatizacija za djecu od 3 do 6 godina.

,,Za prošlu 2021/22 godinu naša ustanova izabrana je kao jedan od četiri Centara izvrsnosti, u okviru koje vaspitači sa prostora Crne Gore prikupljaju i razmjenjuju različita praktična znanja, koja su značajna za oplemenjivanje i unapređenje vaspitno obrazovnog rada. U pitanju je divan projekat koji je okupio vaspitače iz različitih krajeva Crne Gore, i u okviru kojeg smo kroz interaktivan pristup i lijepo druženje stekli nova znanja koja su nam značajna u radu sa djecom. Naša tema je prilično inovativna, obzirom na to da su lutakrske predstave zanemarene u Crnoj Gori“, navodi Kadović.

Pedagog u JPU ,,Eko bajka“ iz Pljevalja, Katarina Zečević, kazala je da su se predstavili temom koja se tiče održivog razvoja.

,,Mi se već godinama unazad bavimo ekologijom i vaspitanjem djece, održivim razvojem i zaštitom životne sredine. Danas predstavljamo temu koja je isključivo vezana za ekologiju, ali i one aktivnosti pomoću kojih obučavamo našu djecu kada je u pitanju  očuvanje životne sredine, briga o održivom razvoju i očuvunje naših resursa“, naglasila je Zečević.

Ova aktivnost realizuje se u okviru programa Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu, koji se sprovodi u partnerstvu s kancelarijom UNICEF- a u Crnoj Gori.

izvor:          radio  bijelo polje

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor