Search
Close this search box.

SAD treće na svijetu po ukupnom broju zaraženih

Ukupan broj oboljelih od koronavirusa u SAD je sada veći od 26,700 slučajeva – treći najveći na svijetu. Od bolesti je preminulo 340 Amerikanaca.

Dok broj potvrđenih slučajeva raste, sve više država uvodi obavezu ostanka kod kuće za svoje građane. Izlazak je dozvoljen samo radi snabdevanja hranom i lekovima ili obavljanje ključnih poslova za zajednicu. Oregon je izdao takvo naređenje u petak uveče, posle Kalifornije, Ilinoisa, Njujorka i Nju Džersija. Očekuje se da će do kraja vikenda zabrana izlaska iz kuće važiti za oko 20% Amerikanaca.

Skoro polovina ukupnih slučajeva koronavirusa u SAD je otkrivena u državi Njujork, a gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je na CNN-u da će za deset dana gradske bolnice ostati bez vitalne opreme kao što su respiratori. “Ovo je najveća kriza od velike depresije,” ocenio je de Blazio.

Zbog brojnih restrikcija, mnogi građani su privremeno ostali bez posla, škole su zatvorene a otkazane su službe u crkvama, venčanja, sportski i drugi događaja.

Milioni medicinskih radnika i radnika u službama za vanredne situacije zatekli su se u poziciji da nisu dovoljno dobro opremljeni za borbu protiv virusa. Nedostaju dovoljne zalihe zaštitnih maski i respiratora a mnogima nedostaju i pribori za testiranje.

Tramp proglasio stanje katastrofe u državi Vašington

Predsednik Tramp proglasio je stanje katastrofe zbog virusa u državi Vašington i naredio da se federalna pomoć uputi državnim, plemenskim i lokalnim vlastima da bi odgovorile na epidemiju. Guverner države Vašington Džej Ajnsli rekao je da ceni tu meru ali da je ona “prvi korak” i ne ide dovoljno daleko. Kako je izjavio, ona oslobađa mnoge vidove federalne pomoći koju je ta država tražila za pomoć ugroženim porodicama i radnicima.

Izvor:VoA

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor