Search
Close this search box.

SAD donirale 300 hiljada dolara Crnoj Gori

Vlada Sjedinjenih Američkih Država izdvojila je 300.000 dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije Kovid-19 u Crnoj Gori. Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio se na pomoći i istakao da, kao i uvijek, SAD stoje uz Crnu Goru, dodatno učvršćujući naše savezništvo i saradnju.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD-a, ovu prijeko potrebnu podršku SAD su pružile preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID), i u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima rade na identifikovanju prioritetnih područja za podršku.

“Kao prijatelj, partner i saveznik, američka vlada je ponosna što nastavlja dugogodišnju podršku razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije. Stojimo rame uz rame sa našim NATO saveznikom kako bismo zajedno rješavali brojne posljedice krize Kovid-19”, kazala je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Osim toga, kako dodaju, kao dio regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofa, USAID, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori kroz obezbjedjenje obuke i opreme za Operativni centar za reagovanje u hitnim slučajevima, koji će uskoro biti funkcionalan, u borbi sa virusom Kovid-19 i za buduće odgovore na katastrofe u Crnoj Gori.

“Od 2010. godine, kroz humanitarni program Komande američke vojske u Evropi EUCOM pomogli smo unaprjedjenje kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih usluga i reagovanje na hitne slučajeve. Program je omogućio renoviranje Odjeljenja intenzivne njege u Dječjoj bolnici u Podgorici, izgradnju hitne pomoći u bolnici u Kolašinu, obnovu oftalmološkog i urološkog odjeljenja nikšićke bolnice, te nabavku hirurškog mikroskopa za Specijalizovanu bolnicu u Risanu. Program humanitarne pomoći omogućio je i donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore tokom aktuelne krize, a planiramo i dalja ulaganja u zdravstveni sistem Crne Gore”, saopšteno je iz ambasade SAD-a u POdgorici.

Kao i uvijek, SAD stoje uz Crnu Goru, dodatno učvršćujući naše savezništvo i saradnju”, kazao je Marković.

Posebnu zahvalnost uputio je ambasadi SAD-a u Podgorici na pismu u kojem je pohvalila rezultate Vlade da očuva zdravlje i sigurnost građana.

“Ambasadorka Reinke je podvukla da će SAD nastaviti da nam pomažu tamo gdje je najpotrebnije, uključujući i podršku za sanaciju socio-ekonomskih posljedica”, zaključio je Marković u saopštenju objavljem na Vladnom Tviter nalogu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor