Search
Close this search box.

Sa liste skinuto 11 ljekova, od kojih samo jedan nema zamjenu

U slučaju deficitarnosti određenog lijeka, odnosno nestašica na tržištu, Zakon o ljekovima propisuje mogućnost takozvanog ,,interventnog uvoza“, odnosno Institut za ljekove i medicinska sredstva može da izda saglasnost za uvoz neregistrovanog lijeka i na taj način obezbijedi kontinuirano snabdijevanje tržišta – kazali su Pobjedi iz ovog InstitutaSa nove liste ljekova povučeno je 11 medikamenata zbog prestanka proizvodnje i neprofitabilnosti. Ipak, iz Ministarstva zdravlja tvrde da se u narednom periodu ne mogu očekivati nestašice, jer svi ti ljekovi osim jednog imaju terapijske paralele, odnosno takozvane zamjene.

Iz ovog vladinog resora, za Pobjedu kažu da jedino lijek protiv neujednačenog rada srca, odnosno aritmije ,,amjodaron“ nema zamjenu na novoj listi. Taj medikament, o čemu je Pobjeda nedavno pisala, već dva-tri mjeseca nije moguće uzeti na recept, već samo u privatnim apotekama, a za njega je neophodno izdvojiti 12 eura.

Svaki treći dan nestane jedan lijek

Hrvatski mediji objavili su u ponedjeljak da svaki treći dan nestane jedan lijek sa liste, odnosno povuče se zbog neisplativosti.

Dosada je, kako su naveli, povučeno 1.500 medikamenata. Iz Hrvatske udruge poslodavaca su, između ostalog, naveli da cjenovni pritisci ne mogu dovesti ni do čega drugoga osim do nestašica.

Njemačka je, prema njihovim navodima, prije dvije godine imala 12 dobavljača dječjeg paracetamola, danas ih samo dva.

Ovakav scenario, tvrde, u Ministarstvu zdravlja nije moguć kod nas. Sa njima su saglasni i iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

Naime, kako su kazali Pobjedi, u slučaju deficitarnosti određenog lijeka, odnosno nestašica na tržištu, Zakon o ljekovima propisuje mogućnost takozvanog ,,interventnog uvoza“.

“Institut za ljekove i medicinska sredstva može da izda saglasnost za uvoz neregistrovanog lijeka i na taj način obezbijedi kontinuirano snabdijevanje tržišta”, kazali su iz Instituta.

Vlada je na sjednici koja je održana krajem decembra donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova pri čemu je na listu ljekova stavljeno više od 30 različitih ljekova.

Maksimalne cijene revidiraće se u martu

“Maksimalne cijene ljekova u Crnoj Gori formiraju se shodno Uredbi o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova, koja je stupila na snagu početkom 2022. godine, pri čemu je promijenjena referentna zemlja iz Slovenije u Rumuniju. Shodno pomenutoj uredbi, Institut za ljekove i medicinska sredstva je dužan da jednom godišnje revidira maksimalne cijene ljekova”, kazali su iz Ministarstva zdravlja .

Naredna revizija cijena, kako su dodali, uradiće se u martu, nakon čega će Ministarstvo zdravlja ažurirati listu ljekova kako bi se implementirale eventualne promjene cijena ljekova.

Novom listom predviđeno je uvođenje generičkih ljekova, odnosno takozvanih zamjena. Kako je za Pobjedu ranije rekao direktor Montefarma Goran Marinović, ona će nam donijeti uštede i širu ponudu ljekova.

Prema njegovim riječima, takozvane paralele su takođe prošle stroge kontrole i koriste se širom svijeta, a pacijenti se sa njima uspješno liječe.

“Ni u mnogo razvijenijim i bogatijim državama ljekovi koji se decenijama koriste nijesu svi brendirani niti od istih proizvođača”, rekao je Marinović.

Prema mišljenju farmaceuta i trodecenijskom iskustvu Montefarma, kako je tada rekao, originalni lijek i paralela imaju isti generički naziv, samim tim i dejstvo.

“Stoga ne vidimo razlog za insistiranje za nabavku samo brendiranih ljekova. Iskustvo nam govori da je pandemija kovid-19 potvrdila u potpunosti efikasnost paralela, kada je bilo izuzetno teško obezbijediti određene medikamente, da su pacijenti uspješno liječeni npr. antibioticima od nekoliko različitih proizvođača i brendiranih i onih koji to nijesu”, rekao je ranije Marinović.

Izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor