Rudnik uglja Pljevlja sklopio ugovor sa firmom iz Beograda o nabavci mašina iz Bjelorusije

RUP se ugovorom obavezao da će deset odsto novca za nove dampere uplatiti u vidu avansa pet dana nakon potpisivanja, a preostalo u šest jednakih mjesečnih rata, a beogradska firma dužna je dampere da isporuči 120 dana od potpisivanja ugovora, kao i da obezbijedi obuku radnika za rukovaoca mašina odmah nakon što vozila stignu.

Državna kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) – Rudnik uglja Pljevlja (RUP) sklopila je ugovor za kupovinu dva nova dampera za 3.093 356 eura sa PDV-om.

Kako se navodi u ugovoru koji je 17. marta potpisao izvršni direktor RUP Slavoljub Popadić sa kompanijom „West Balkans Machinery“ iz Beograda, državno preduzeće iz Pljevalja kupilo je dva dampera proizvođača „Belaz“ iz Bjelorusije, nosivosti 136 tona.

Na tender se javila i beogradska firma „Teikom“, ali je njihova ponuda okarakterisana kao neispravna.

„Belaz“ – Bjeloruski automobilski zavod je proizvođač teretnih vozila i opreme za zemljane radove sa sjedištem u Žodžinu.

Prije nekoliko godina su predstavili „75710“ damper kamion rekordne nosivosti od 450 tona…

RUP se ugovorom obavezao da će deset odsto novca za nove dampere uplatiti u vidu avansa pet dana nakon potpisivanja, a preostalo u šest jednakih mjesečnih rata. Prva rata dospijeva 30 dana nakon isporuke vozila. Beogradska firma dužna je dampere da isporuči 120 dana od potpisivanja ugovora, kao i da obezbijedi obuku radnika za rukovaoca mašina odmah nakon što vozila stignu.

RUP je prethodnih godina izdvojio milionske iznose za nabavku dampera, a prošle godine su im isporučena dva marke „Kamatsu“.

Preko hrvatskog preduzeća „Lager“ u maju 2018. RUP nabavio je četiri dampera, vrijedna oko tri miliona i 600 hiljada eura.

Dopremanje nove rudarske mehanizacije, zbog velikih gabarita opreme, zahtijevalo je, po ugovoru koji je sklopljen sa Upravom policije, privremeno uklanjanje kućice na graničnom prelazu sa Srbijom Ranče.

„Trend uspješne proizvodnje i eksploatacije uglja i otkrivke u Rudniku uglja AD Pljevlja biće unaprijeđen i sa novom opremom, a damperi TEREX 100, daće i značajan doprinos u transportu uglja iz površinskih kopova“, saopšteno je tada iz Rudnika uglja.

U Rudnik uglja 2012. godine je dopremljeno pet novih dampera „TEREX 100“, nosivosti 100 tona, a to preduzeće je 2018. godine postalo vlasništvo EPCG. Iako godinama ima višemilionsku dobit, RUP je tek u januaru ove godine izmirio poreski dug i našao se na bijeloj listi.

Dobit RUP prošle godine, kako je saopšteno iz te kompanije, iznosila je 13,1 milion eura.

„S obzirom na to da su rezultati poslovanja na kraju 2020. godine omogućili prijevremenu otplatu poreskog duga, Rudnik je 22.1.2021. godine izmirio u potpunosti preostali iznos reprogramiranih poreskih obaveza i stekao uslov da se poslije dužeg perioda nađe na bijeloj listi poreskih obaveznika. U istom periodu, Društvo je platilo sve obaveze po dugoročnom kreditu (glavnica i kamata) u iznosu od 2.642.182 eura, tako da od polovine prvog kvartala 2021. godine nema neizmirenih poreskih niti kreditnih obaveze“, navode iz kompanije.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor