Rožaje: Više od 50 učenika pješači magistralom do škole

Roditelji apeluju na nadležne da najhitnije urede signalizaciju na ovoj dionici kako bi njihova djeca imala, kakvu-takvu sigurnost prilikom pješačenjaI pored toga što se decenijama planira izgradnja pješačke staze uz magistralni put od Rožaja ka Beranama, kojim bi se regulisao saobraćaj za đake pješake, kao i ljubitelje pješačenja, ovaj projekat dosad nije zaživio.

Poseban rizik je bezbjednost za više od 50 učenika iz MZ Kalače i naselja Đuranovića Luke, koji su u svim vremenskim uslovima prinuđeni da do OŠ „Bratstvo jedinstvo“ na Skarepači, koja se nalazi tik pored magistrale, hodaju dionicom dugom više od kilometra.

Roditelji učenika čija bezbjednost je ugrožena, apeluju na nadležne da najhitnije urede signalizaciju na ovoj dionici kako bi njihova djeca imala, kakvu-takvu sigurnost prilikom pješačenja.

– Ukoliko se najhitnije ne riješi ovo pitanje koje veoma opterećuje roditelje, bićemo prinuđeni da djeci odložimo odlazak u školu, jer su nam njihovi životi na prvom mjestu. Znamo da vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se ovo trenutno riješi, ali tražimo da nam nadležni obećaju da će to uraditi u najkraćem roku. Mi smo u prethodnom polugodištu plaćali privatnog prevoznika koji je prevozio učenike do škole i natrag, ali on je odustao i sada smo dovedeni u velike probleme i brigu za život djece. Uvjereni smo da je ova škola jedina na sjeveru Crne Gore do koje učenici dolaze putujući magistralnim putem rizikujući tako svoju bezbjednost – rekao je Salih Kalač, jedan od roditelja.

Direktor OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ Marinko Radević ističe da je ovaj problem traje decenijama, te da poseban rizik predstavlja dionica od škole do Kalača.

– Za učenike sa Baze, iz Dedeića, Bralića i drugih mjesta koja gravitiraju našoj školi, prevoz je obezbijeđen. Imamo jedan kombi za prevoz đaka i uspijevamo da prevezemo djecu iz pojedinih mjesta koja bi takođe morala da pješače ovom izuzetno rizičnom dionicom. Posebno bih izdvojio dionicu od škole do Kalača kojom svakodnevno putuje više od 50 učenika iz te MZ kao i manji broj iz Đuranovića Luka, na kojoj su ranije zabilježena dva smrtna slučaja. Kao rukovodilac škole uputio sam zahtjev Ministarstvu kapitalnih investicija u kojem sam tražio da se reguliše horizontalna, vertikalna i svjetlosna signalizacija, stavljajući akcenat na ograničenje brzine kretanja vozila. Slične dopise smo uputili i lokalnoj upravi, Ministarstvu prosvjete, turskoj agenciji Tika – kaže Radević, naglašavajući da su iz Ministarstva kapitalnih investicija odgovorili da su sredstva za pomenuti projekat obezbijeđena prošle godine.

– Ipak, dosad ovdje ništa nije rađeno. Nadamo se da će ovaj problem biti brzo riješen, odnosno prije nego dođe do nemilih scena – rekao je Radević ističući da ova škola broji oko 300 đaka te da je jedina na sjeveru koja je u školskoj 2021/2022. godinu postigla najbolje rezultate.

Radević je kazao da su učenici ove ustanove u pomenutom periodu osvojili šest nagrada na državnom nivou.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor