Rožaje: Tužilaštvo formiralo predmet zbog “curenja” testova iz matematike

Osnovno državno tužilaštvo Rožaje je, povodom medijskog izvještavanja da se slučaj “curenja” testova iz matematike za eksternu provjeru znanja polumaturantima osnovnih škola, samoinicijativno formiralo spise predmeta.

Formirani su spisi predmeta u cilju provjere tih navoda i u skladu sa rezultatima postupka izviđaja će donijeti odluku da li je neko lice na teritoriji Opštine Rožaje izvršilo bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti- naveo je rukovodilac ODT-a Rožaje i tužilac portparol Aldin Kalač.

Datum održavanja esternog polumaturskog ispita iz matematike, koji je odložen u svim školama u Crnoj Gori, uz obrazloženje da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se tiču očuvanja tajnosti testova, biće poznat danas.

U pravilniku Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član komisije, odnosno test administrator daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se vrši provjera znanja nije dozvoljeno, osim učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama. Predviđeno je da u jednoj učionici budu dva administratora.

Iz Ministarstva prosvjete su najavili da će u saradnji sa Ispitnim centrom stvoriti formalnopravne pretpostavke da se eksterna provjera znanja iz matematike na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obavi u terminu koji će biti prihvatljiv za sve osnovne škole, što podrazumijeva i izmjenu Školskog kalendara.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor