Search
Close this search box.

Rožajac među najboljim studentima u Americi

Kako izgleda kada put od malog crnogorskog grada odvede u svijet, priča Ahmed Nurković iz Rožaja, koji je u Americi među najboljim studentima.

Već četiri godine Ahmed Nurković živi “američki san”. Rožaje je kao sedamnaestogodišnjak zamijeni Mostarom. U tom gradu dobio je stipendiju na Ujedinjenom svjetskom koledžu. Nakon toga odlazi na koledž Ajdaho gdje će uskoro završiti četvorogodišnje studije i to dva smjera – biomedicinski inženjering i međunarodnu političku ekonomiju.

“Nisam se mogao odlučiti da li medicinu, biologiju, ekonomiju, hemiju ili ovako političke nauke i ekonomiju i onda odlučim da upišem kombinaciju svega”, navodi Ahmed.

Međutim, tu se ne zaustavlja. Ostvarenje svog sna nastaviće na Kornel Univerzitetu.

“Ja sam jedan od 3.000 učenika primljen za javno zdravsto i ekonomiju i to je ostvarenje sna za mene”, ističe Ahmed.

Iako danas uspješan predstavnik Crne Gore na nekom od američkih univerziteta, na početku nije bilo lako, priznaje Ahmed.

“Odvajanje od kuće, da budem samostalan i nepoznata sredina i kulturološki šok i bilo je teško odvajanje od poznatog”, kaže mladi Rožajac.

Ipak, u to poznato se vraća kad god ima slobodnog vremena. Željan druženja s porodicom i ove novogodišnje praznike proveo je u Rožajama. Iako je želja za znanjem jaka, zov domovine možda nadjača komfor koji mu je pružila zemlja nade.

“Pokušaću da dam doprinos Crnoj Gori i da se vratim”, poručio je Ahmed.

Za sve one koji razmišljaju da se školuju van Crne Gore, Ahmed ih ohrabruje da to i urade. Jer kako kaže, svaka prepreka na putu se prevaziđe, a želje je važno pratiti, jer se onda lako i ostvare.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor