„Rat u Ukrajini osnažio još dva tipa tzv. proširenja“

Drugog dana Bledskog strateškog foruma, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić poručio je da je naivno očekivanje da samo Evropska unija ima politiku proširenja na Zapadni Balkan. Saopštio je kako treće sile koriste rat da bi upotrijebile neke zemlje Zapadnog Balkana da budu nož u stomaku Evropske unije i NATO-a.

Kako je saopštenju MVP, Krivokapić je imao radni doručak sa šefovima diplomatija Zapadnog Balkana na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnim kretanjima u regionu i neophodnosti ubrzanja dinamike pregovora sa EU.

Šef crnogorske diplomatije govorio je i na panelu pod nazivom „EU i Zapadni Balkan: Ko je spreman?“.
Krivokapić je kazao kako se moramo zapitati koliko “tipova” proširenja je aktivno u regionu.

“Osim onog čija je, na sreću, gravitacija najsnažnija – Evropske unije, imamo još najmanje dva”, naveo je šef diplomatije.

Kako kaže, rat u Ukrajini je, nažalost, osnažio još dva tipa takozvanog proširenja.

“Treće sile koriste rat da bi upotrijebile neke zemlje Zapadnog Balkana da budu nož u stomaku Evropske unije i NATO-a. Veliki jugoslovenski pisac kog svojataju brojni nacionalizmi Ivo Andrić, dok je bio ambasador u Ligi naroda ustvrdio je da je Musolinijev, Hitlerov i Staljinov sistem bio direktan, agresivan i efikasan, dok su demokratije oklijevale i teško donosile odluke. U sličnom problemu se i sada možemo naći ako ne shvatimo opasnosti. Treći tip koji se budi u sjenci rata u Ukrajini su velikodržavni projekti koji nestabilnost, neizvjesnost i uticaj trećih sila koriste za svoje višestruko propale zlosrećne namjere prekrajanja granica srpskih i ruskih svijetova”, naveo je Krivokapić.

Na panelu su učestvovali i specijalni izaslanik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, šefovi diplomatija Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, Bosne i Hercegovine Bisera Turković i Republike Kosovo Donika Gervala Švarc kao i visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit.

Kako se navodi u saopštenju MVP, na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, zajednički je apostrofiran značaj prisustva SAD u Regionu i doprinos u rješavanju zaostalih problema, ali i novih prijetnji koje se nadvijaju nad Balkanom.

Specijalni izaslanik je, kako je saopšteno, izrazio snažno prijateljstvo i savezništvo Sjedinjenjh Američkih Država sa Crnom Gorom uz punu posvećenost očuvanju njenog liderstva u evropskim integracijama i obezbjeđivanju sigurnosti koju garantuje evroatlantski savez.

Krivokapić je imao sastanak sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom. Krivokapić je naglasio da je angažman ser Stjuarta Piča visoko cijenjen u Crnoj Gori i zemljama Regiona, te da predstavlja iskaz trajne posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva očuvanju stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Krivokapić susreo se na Bledu i sa šefom diplomatije Portugala Žoaom Gomesom Kravinjom.

Kako je navedeno u saopštenju, zajednički je istaknuta potreba za intenziviranjem političkih kontakata i razmjenu posjeta na najvišem nivou, u cilju daljeg unapređenja prijateljskih odnosa Crne Gore i Portugala.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor