Search
Close this search box.

Radnici traže jednokratnu pomoć od Opštine i države

Radnici nikšićkog Metalca, koji posluje u sastavu češke firme Termochem i u kojem je proizvodnja zaustavljena krajem decembra, tvrde da su u teškoj finansijskoj situaciji, zbog čega traže jednokratnu pomoć Opštine i Vlade.

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

Oni su, apelujući na nadležne, objasnili da se radi o 110 radnika koji od decembra nemaju primanja, a sada su u posebno teškoj situaciji.

“Ugrožena je egzistencija naših porodica, a situacija u kojoj se nalazimo posebno je pogoršana zbog epidemije koronavirusa, jer ne možemo priuštiti kupovinu higijenskih sredstava i osnovnih životnih namirnica”, kazali su predstavnici radnika Metalca.

Oni su podsjetili da im se duguje trećina plate za oktobar i primanja zaključno sa januarom. Nije im, kako tvrde, povezan radni staž, dok su radnici koji su bili zaposleni tri godine na neodređeno na evidenciji Biroa rada.

Kako kažu radnici nikšićkog Metalca, gazda Zoran Knežević i direktor Živorad Krsmanović su potpisali ugovovor sa firmom sjekuriti koja obezbedjuje imovinu metalca, da uzmu mašine i otpadni materijal da bi naplatili dugovanja koja im se duguju, a radnicima ništa.

Radnici kažu da su i prije vlasnici koji su držali Metalac pokušavali da prodaju mašine, ali su bili spriječeni u tome jer radnici to nijesu dozvolili.

Poručili su da neće dozvoliti prodaju mašina iz fabrike dok im se ne isplate potraživanja, uprkos, kako su kazali, namjerama vlasnika da na taj način izmire dugovanja nekim firmama.

Proizvodnja u Metalcu prekinuta je 27. decembra po nalogu uprave, a rok za nastavak rada je više puta odlagan zbog, kako je ranije saopštio direktor Živorad Krsmanović, finansijskih problema matične kuće u Češkoj.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju i zaposlila oko 100 radnika.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor