Search
Close this search box.

Pušenje e-cigareta znatno povećava rizik od korone

„Adolescenti i mladi odrasli moraju da znaju da neko ko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od Kovida-19. Jer, tako oštećuje pluća“, kaže voditeljka studije Šivani Mathur Geja.

Pušenje elektronskih cigareta utiče na pluća mladih tako da oni češće oboljevaju od Kovida-19 nego nepušači. To su sada dokazali naučnici Univerziteta u Stenfordu.

Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe koje redovno puše elektronske cigarete obolijevaju znatno češće i teže od Kovida-19 nego nepušači iste starosne dobi. Prvi put je jedan tim medicinara okupljenih oko profesorke pedijatrije Boni Halpern-Felšer iz Škole medicine Univerziteta Stenford (Standford School of Medicine) uradio studiju na tu temu. Studija je objavljena 11. avgusta u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

Simptomi korone pet puta češći

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus, korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosječni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge. No, onaj ko se zarazio virusom i istovremeno puši e-cigarete pet puta većom vjerovatnoćom će razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili problema sa disanjem. Jer, ko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

Oštećena pluća

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i elektronske cigarete u posljednjih 30 dana pre njihovog testiranja na koronu, rizik od oboljevanja je čak bio 6,8 odsto. Studija s druge strane nije mogla da pruži pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete, jer gotovo svi pušači takođe konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga protivreče tezi da bi pušenje moglo da umanji rizik od infekcije koronavirusom.

„Adolescenti i mladi odrasli moraju da znaju da neko ko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od Kovida-19. Jer, tako oštećuje pluća“, kaže voditeljka studije Šivani Mathur Geja.

Ona upozorava mlade ljude na varljivu bezbjednost. „Brojni vjeruju da ih njihova starosna dob štiti od simptoma Kovida-19. No podaci pokazuju: za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača“, kaže Geja.

Više od 4.000 učesnika

Naučnici su koristili podatke 4.351 učesnika između 13 i 24 godine iz svih djelova SAD. Izbor učesnika je u isto vreme obuhvatao konzumente e-cigareta i nepušače. I kada je reč o polu i etničkom porijeklu grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka.

Učesnici su pitani da li su imali simptome Kovida-19, da li su se podvrgli testiranju ili su imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

Profesorka pedijatrije Halpern-Felšer ne želi da ovim istraživanjem samo upozori pogođene adolescente. Ona također zahteva od zdravstvenih službi da djelaju. „Sada je došao trenutak“, kaže ona. „Politika mora požuriti i regulisati ove proizvode“, kaže ona.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor