Search
Close this search box.

Psihološka pomoć nužna u borbi s karcinomom dojke

Šok, nevjerica, napadi panike, pa čak i depresija neke su od reakcija s kojima se suočavaju žene koje se bore s karcinomom dojke.  U takvim slučajevima stručna psihološka pomoć od izuzetnog je značaja, kažu sagovornici TVCG.

Tokom svih godina borbe protiv karcinoma, Enida Omerhodžić dobijala je podršku psihologa koja je za nju bila od izuzetnog značaja.

“Prije četiri godila sam psihičku podršku psihološkinje iz Kotora Ljupke Kovačević”, kazala je Enida Omerhodžić.

Da je psihološka podrška u ovom slučaju izuzetno značajna, potvrđuje i Damira Murić, jedina psihološkinja u Institutu za onkologiju.

Prilikom prvog pregleda, ljekari Instituta upoznaju pacijentkinje s ovom vrstom tretmana koji se mogu, ali i ne moraju zakazati.

“Kada pacijentkinje dođu ili na konzilijarnu odluku ili na ambulantni pregled ili hospitalnom, da na licu mjesta kažu potrebna mi je podrška psihologa, psiholog automatski reagujem u tom segmentu”, kaže za TVCG psihološkinja Damira Murić.

Hospitalizovanim pacijentima redovno se ukazuje ova vrsta pomoći. Murićeva objašnjava i da su vrlo potresne situacije kad pacijentkinja sazna da se nosi s ovom bolešću i pojašnjava naredne korake.

“U tom emocionalnom smislu radimo na osvješćivanju, prihvatanju te situacije potom na osnaživanju na traženju nekih unutrašnjih resursa koje pacijent već ima, a kojima u tom trenutku ne raspolaže tim kapacitetima”, navodi Murić.

Psihološki tretmani ukazuju se i članovima porodice, jer, kako ističe Murićeva, ova bolest nije samo bolest pojedinca već cijele porodice, ali i društva.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor