Search
Close this search box.

Proizvodnja trajnog mlijeka jedino rešenje

Iz Unije stočara Sjevera upozorili da će u maju opet doći kriza sa otkupom mliječnih proizvoda i predlažu:

Kada bi naše mljekare vršile takvu proizvodnju, mi bismo u mjesecima kada ima možda i najviše mlijeka izbjegli probleme otkupa, kaže Milko Živković i dodaje da je problem i veliki uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda

Proizvodnja trajnog mlijeka jedino rešenje
Jedna od farmi krava u Pljevljima

PLjEVLjA – Imajući u vidu da se bliži mjesec maj, kada se pojavljuje višak mlijeka na tržištu Crne Gore, što najviše pogađa pljevaljske stočare, iz Unije stočara sjevera upozoravaju da je neophodno da crnogorske mljekare počnu proizvodnju trajnog mlijeka. Predsjednik Unije stočara sjevara Milko Živković napominje da poslednjih godina, pa čak i decenija, u maju se javljaju problemi sa otkupom mlijeka i taj problem traje do početka turističke sezone. Potom, od kraja septembra do kraja godine javlja se drugi krizni momenat.

– U Crnoj Gori nemamo nijedan pogon koji proizvodi trajno mlijeko, što dovodi do pojave viška sirovog mlijeka na tržištu. Kada bi naše mljekare vršile takvu proizvodnju mi bismo u mjesecima kada ima možda i najviše mlijeka izbjegli probleme oko otkupa – kaže Živković za „Dan” i dodaje da je i dalje najveći problem veliki uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

– Moje mišljenje je, da nema uvoza, mi nebismo imali viška mlijeka niti bismo imali probleme sa njegovim otkupom. Prema zvaničnim podacima Monstata, 2019. godine u Crnu Goru je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu od 41 milion eura. Sve ovo govori da je roba iz uvoza glavni problem, ali sigurno bi se sa proizvodnjom trajnog mlijeka taj problem mogao bar djelimično rješiti ili ublažiti – ubijeđen je Živković.

On poziva resorno ministartvo da razmotri sve mogućnosti i pomogne stočarima na sjeveru jer će usled povećane količine mlijeka kriza sa otkupom biti neizbježna.

Inače, na prostoru opštine Pljevlja nekada je dnevni otkup mlijeka bio 8.000 litara, a bilo je i pokušaja da se izgradi pogon za preradu mlijeka. U izjavi za „Dan“ nekadašnji predsjednik Opštine Pljevlja i nekadašnji direktor kooperacije Poljoprivredno trgovačkog kombinata (PTK) Slobodan Krejović kaže da je još 1978. godine od Međunarodne banke bio dobijen povoljan kredit za izgradnju moderne mljekare u Pljevljima.

– Nažalost, sve je bilo uspješno završeno, ali ljudi iz uprave tadašnjeg PTK-a „Pljevlja“ nijesu taj projekat odobrili. Oni su željeli da se sirovo mlijeko isporučuje u Sarajevo, tamošnjim mljekarama. Da je tada izgrađena moderna mljekara u Pljevljima, sve bi drugačije bilo – kaže Krejović i dodaje da se umjesto izgradnje mljekare pristupilo izgradnji sabirnog centra za otkup mlijeka. Navodi da su tada prve količine mlijeka isporučivane prema Podgorici i tadašnjoj podgoričkoj mljekari, ali da je zbog loše saradnje isporuka mlijeka preusmjerena za Zlatiborsku mljekaru. Tada je, kaže Krejović, na dnevnom nivou otkupljivano oko 4,5 hiljada litara mlijeka.

– Kada sam došao za predsjednika Opštine Pljevlja 1984. godine radio sam na tome da PTK izgradi mljekaru, ali bez proizvodnje trajnog mlijeka. Već te godine počela je njena izgradnja i ista je bila završena do proljeća naredne godine. Tih godina pljevaljska mljekara je na dnevnom nivou vršila otkup oko 8.000 litara mlijeka, što je bio veliki uspjeh – navodi Krejović koji podržava ideju Unije stočara sjevera da se na prostoru Crne Gore pokrene pogon za proizvodnju trajnog mlijeka.

B. Je.


PTK bilo jako preduzeće i moglo da vraća kredit
– PTK je u godinama kada se razmišljalo o izgradnji moderne mljekare bilo jako preduzeće i moglo je da vraća kredit. Godinu dana ranije, 1977. godine, otkupili smo na prostoru pljevaljske opštine 756 volova i iste preradili u pršutu i sudžuk. Istovremeno smo otkupili 40 hiljada jagnjadi, od čega tri do četiri hiljade na području Sjenice, jer se radilo o ranim jagnjadima kojih nije bilo na području naših sela, a ostala jagnjad su otkupljena na području naše opštine. PTK je bilo preduzeće sa oko 750 radnika, sa velikom proizvodnjom i prometom – ističe Slobodan Krejović i dodaje da je još 1973. godine na farmama ovog kombinata bilo 219 muznih krava, te da je narednih godina taj broj uvećavan.

Izvor : Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor