Program Ujedinjenih nacija za razvoj konačno odgovorio na Pobjedi na pitanja o finansiranju rekonstrukcije Muzeja u Bijelom Polju

UNDP: Prepoznajemo i prihvatamo odgovornost

Od ukupne sume za rekonstrukciju, UNDP je kao svoju proviziju naplatio 9.087,73 eura, na osnovu naknade za podršku upravljanju projektima

Foto: Stevo Vasiljević                                                      ZGRADA MUZEJA U BIJELOM POLJU

Više od dvadeset dana trebalo je Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) da odgovori na nekoliko puta ponovljena Pobjedina pitanja o finansiranju rekonstrukcije Muzeja u Bijelom Polju. Tako smo, tek nakon posljednjeg teksta koji je 22. januara objavljen u Pobjedi pod naslovom „Zavjera ćutanja o utrošku para svih građana Crne Gore“, od UNDP-a dobili odgovor da je u rekonstrukciju Muzeja uloženo 302.926,31 eura.

 

Riječ je o novcu Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, koji je UNDP dobio na osnovu više sporazuma sa ova dva subjekta.

UNDP-u je od Opštine Bijelo Polje uplaćeno 165.500 eura, a preostali iznos od 137,426.31 eura od Ministarstva kulture i medija – navodi se u odgovorima UNDP-a.

 

TRI ODSTO

 

Od ukupne sume za rekonstrukciju, UNDP je kao svoju proviziju naplatio 9.087,73 eura, na osnovu naknade za podršku upravljanju projektima.

Naknada za podršku UNDP-a upravljanju projektima iznosi tri odsto od svih finansijskih sporazuma sa državnim i lokalnim organima i odnosi se na pružanje opštih upravljačkih i nadzornih funkcija organizacije u cjelini. Izvršni odbor UNDP-a, kao glavno nadzorno, odnosno upravljačko tijelo organizacije, uvelo je obavezu primjene naknade na sve fondove kojima UNDP raspolaže na globalnom nivou – istakli su iz UNDP-a.

Na kraju su dodali da „UNDP pozdravlja i podstiče sva pitanja u vezi sa našim projektima i programima“.

Kao transparentna institucija, prepoznajemo i prihvatamo odgovornost koju imamo prema našim partnerima, javnosti i medijima. Otvoreni smo za sva dodatna pitanja – saopštio je UNDP.

Podsjetimo, Pobjeda je u ponedjeljak, 22. januara, objavila priču pod naslovom „Zavjera ćutanja o utrošku para svih građana Crne Gore“, u kojoj smo konstatovali da Ministarstvo kulture i medija, Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP i Opština Bijelo Polje nijesu odgovorili na više puta ponovljena Pobjedina pitanja o ukupnim troškovima rekonstrukcije Muzeja u Bijelom Polju. Na ovaj način, kako smo istakli u tekstu, sa najviših državnih, opštinskih, ali i drugih inostranih adresa kojima je povjeren javni novac nijesmo dobili odgovor na konkretno pitanje – ko, koliko i kako troši pare svih građana Crne Gore.

Takođe smo konstatovali da je ćutanje glavnih aktera rekonstrukcije neodgovorno i nedopustivo u svijetlu činjenice da je sporna rekonstrukcija Muzeja završila u krivičnim prijavama, kao i da predstavlja jedan od najočiglednijih primjera lošeg planiranja, nadzora, neodgovornosti i javašluka u sferi zaštite kulturne baštine Crne Gore.

 

PODACI

 

Novinar Pobjede se, za potrebe tog teksta, morao poslužiti Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i pretragom javno dostupnih podataka, te smo iznijeli finansijske podatke o brojnim ugovorima sa projektantima, izvođačima i nadzorom na rekonstrukciji Muzeja, koje su sklapali Ministarstvo kulture i medija i UNDP. Takođe smo podsjetili i na zvanične informacije o ukupnim troškovima, koje su iznosili odgovorni državni ili opštinski službenici, a koji su se kretali od 200.000 do 360.000 eura.

Podsjetimo, konkretne odgovore na pitanja o uplatama UNDP-u nijesmo dobili od Ministarstva kulture, niti od Opštine Bijelo Polje, iako smo im, takođe, više puta poslali pitanja.

 

Autor: Jovan Nikitović

Izvor: Pobjeda Portal

 

 

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor