Problemi u Željezničkom prevozu: Odbor pao, pola radnika ostalo bez uvećane plate

Predstavnik manjinskih akcionara Marko Bertanjoli je podnio ostavku na mjesto člana odbora direkotra, čime je odbor pao. Radnici su nezadovoljni jer je polovini uvećana zarada, a drugoj polovini je ostala istaČlan Odbora direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) Marko Bertanjoli podnio je ostavku, čime je cijeli odbor u ostavci i Vlada u narednim mjesecima treba da imenuje nove članove tog tijela. Bertanjoli je predstavnik manjinskih akcionara, a, kako nam je saopšteno iz ŽPCG, ostavku je podnio iz ličnih i profesionalnih razloga. „Dan“ je pokušao da kontaktira sa Bertanjolijem, da nam pojasni koji su to profesionalni razlozi zbog kojih je podnio ostavku, ali on juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

– Odbor direktora je dana 2.2.2023. godine upoznat sa ostavkom člana odbora direktora Marka Bertanjolija i donio je zaključak da se ona registruje kod CRPS-a, saglasno Zakonu o privrednim društvima, a odbor direktora će najkasnije u roku od 60 dana od dana registracije prestanka članstva imenovanog u odboru zakazati vanrednu skupštinu akcionara radi izbora novog odbora direktora. Do tada, odbor direktora obavlja svoju funkciju u skladu sa zakonom – saopštili su iz ŽPCG.

Osim Bertanjolija, u odboru su, u ime države, predsjednik Dragoljub Radošević i članovi Miralem RedžepagićNovak Sokić Željko Miladinović.

Prema informacijama „Dana“, u tom preduzeću je prisutno veliko nezadovoljstvo radnika. Razlog je što je odbor direktora donio odluku da poveća obračunsku vrijednost sa 102,4 na 111,4 eura, ali to je dovelo do rasta zarade samo za polovinu radnika. Drugoj polovini radnika, sa četvrtim stepenom i niže, plate neće biti povećavane ili će to povećanje biti minorno.Iz ŽPCG su nam kazali da su sistematizovana 404 radna mjesta, a da je popunjeno 376, te da je taj broj radnika isti poslednjih nekoliko godina. Nisu nam odgovorili na pitanje koliko radnika će primiti uvećanu zaradu.

Negiraju isplate bonusa direktorima

„Dan“ je iz više pouzdanih izvora dobio informacije da su za nekoliko direktora u kompaniji isplaćeni bonusi, ali iz ŽPCG to negiraju.

– ŽPCG nema niti isplaćuje bonuse menadžmentu, već su plate menadžmenta i izvršnog osoblja mnogo manje u odnosu na ostale srodne kompanije i mnogo manje u odnosu na državni prosjek – kazali su iz tog preduzeća.

ŽPCG od države dobija 500 hiljada eura mjesečno po osnovu ugovora o obavezi pružanja usluge prevoza putnika od javnog interesa.

– U skladu sa odredbama Ugovora o obavezi pružanja usluge prevoza putnika od javnog interesa, ŽPCG dobija nadoknadu za pokrivanje dijela troškova nastalih u dijelu tokom pružanja usluge prevoza putnika. Sva sredstva se realizuju u skladu sa ugovorom. Ne postoje zloupotrebe – tvrde iz ŽPCG.

Pitali smo ih da li novac od subvencija daju za isplatu bonusa direktorima.

Pitali smo i koji su dalji koraci odbora direktora u ostavci i da li će možda smijeniti izvršnog direktora.

– O radu odbora direktora najbolje svjedoči poslovni rezultat u ovoj godini, a sve odluke se donose u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, Statutom i Poslovnikom o radu odbora direktora. Izvršni direktor je u mandatu i svoje poslove obavlja savjesno, sa pažnjom dobrog privrednika i u skladu sa zakonom. U skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima, u nadležnosti odbora direktora je da imenuje i razrješava izvršnog direktora, u skladu sa zakonom. Odbor direktora će obavljati svoju funkciju u skladu sa zakonom – naveli su iz ŽPCG.

Takođe smo pitali i zašto ne rješavaju imovinskopravne odnose sa Održavanjem željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

– Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa OŽVS-om nije u direktnoj i isključivoj nadležnosti ŽPCG, a problem datira od 2010. godine, kada je to društvo osnovano. ŽPCG je već preduzeo niz koraka, formirao komisiju koja je odboru direktora dostavila predlog za rješavanje imovinskopravnih odnosa kod Uprave za katastar i državnu imovinu, koji će u pisanoj formi biti dostavljen OŽVS-u – saopštili su iz tog državnog preduzeća.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor