Primjedbom Ministarstva do ostvarivanja Zakonskih prava LGBTI osobama

Ministar je u razgovoru sa predstavnicima NVO Queer Montenegro rekao da je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola predstavljao iskorak za Crnu Goru, koja njeguje tradicionalne tekovine, ali čije je strateško usmjerenje ka evropskim vrijednostima i ostvarivanju fundamentalnih prava sve jasnije.

Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministar Gjeka: LGBTI osobe u Crnoj Gori uživaju zagarantovana prava i slobode, ali se ujedno suočavaju sa brojnim izazovima u primjeni zakona koji regulišu oblast zaštite i unaprijeđenja LGBTI prava.

Izvršni direktor Queer Montenegra Danijel Kalezić upoznao je ministra sa radom organizacije u čijem je fokusu izgradnja LGBTIQ pokreta koji će se aktivno i trajno boriti za zaštitu svojih ljudskih prava. Kalezić je istakao da je dvogodišnje značajno zapostavljanje politika važnih za život LGBTIQ zajednice od strane donosioca odluka rezultiralo većom marginalizacijom zajednice u društvu, neravnopravnošću i nejednakim pristupom u bavljenju pitanjima ljudskih prava.

-Praćenje implementacije usvojenih strateških dokumenata u ovoj oblasti pokazuje da su državnim institucijama potrebni dodatni kapaciteti i podrška za kvalitetno izvršavanje aktivnosti definisanih akcionim planovima, smatra Kalezić.

Predstavnici Queer Montenegra uručili su ministru Gjeki Analizu normativnog okvira u pogledu usklađenosti Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola koja sadrži predloge konkretnih dopuna normativnog okvira koje je potrebno usaglasiti sa ovim zakonom. -Ovim će nadležnim institucijama u značajnoj mjeri biti olakšan proces usaglašavanja propisa.

-Ministarstvo je uputilo urgenciju relevantnim institucijama za harmonizaciju propisa iz njihovih nadležnosti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, kako bi se stvorili uslovi za njegovu punu primjenu, informisao je Gjeka. Ovim će LGBTI osobama biti omogućeno ostvarivanje svih prava zagarantovanih pomenutim Zakonom. -Takođe, započeli smo proces izrade Zakona o pravnom prepoznavanju roda na bazi samoodređenja, ovaj zakon zaokružiće normativni okvir zaštite ljudskih prava LGBTI osoba.

“Sprovođenje ostvarenih rezultata zahtijeva vrijeme, a ova Vlada je odlučna u svojoj namjeri da nema vremena za gubljenje. Crna Gora uporno stvara uslove za svi njeni građani i građanke ostvaruju jednako svoja zagarantovana prava, a Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava iz svoje nadležnosti zadržaće fokus ka evropskom putu Crne Gore za dobrobit svih“, poručio je Gjeka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, predstavnici Queer Montenegro uručili su ministru Gjeki zastavu LGBTIQ zajednice sa uvjerenjem da će nastavak saradnje sa resornim ministarstvom u narednom periodu biti učinkovit i donijeti potrebne pomake u ostvarivanju stečenih prava zajednici.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor