Primijećen porast Klikbejt reklama, koristili i fotografiju Milatovića

Primijećen je porast Klikbejt (Clickbait) reklama koje su u posljednje vrijeme koristili i fotografiju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Prema njihovim riječima ove reklame često koriste senzacionalističke naslove i privlačne slike kako bi zainteresovale korisnike da kliknu na njih, često vodeći ih na, kako su naveli, web stranice sa neprovjerenim ili potpuno lažnim sadržajem.

Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Iz UP-a su naglasili da su reklamni baneri Milatovića sadržali naslove koji su se odnosili na primanja penzionera.

„Navodna vanredna povećanja, smanjenja penzija i dodatke na penzije, gdje je zloupotrebom fotografije predsjednika Milatovića ugrožen njegov lični i profesionalni integritet, a samim tim i ugled države Crne Gore, koju predsjednik predstavlja kao inokosni državni organ“, kazali su.

Iz policije su precizirali da je Klikbejt reklama sadržaj, obično u online člancima, naslovima ili thumbnail slikama, koji je, kako su kazali, dizajniran da privuče pažnju i podstakne ljude da kliknu na link kako bi vidjeli sadržaj.

„Klikbejt često koristi zavaravajuće fraze ili slike kako bi izazvao znatiželju ili emocionalnu reakciju, te je fenomen koji se često koristi u online svijetu kako bi se privukla pažnja korisnika i povećao broj posjeta određenom sadržaju“, dodali su.

Naglasili su da se može koristiti i za prevare i širenje zlonamjernih programa, kao što su virusi ili maliciozni softveri.

„Kada korisnici kliknu na takve linkove, mogu biti preusmjereni na web stranice koje sadrže lažne ponude i prevarantske šeme za laku zaradu“, kazali su.

Iz policije naglašavaju da korisnici mogu biti izloženi i “zlonamjernim” programima koji se mogu, kako su naveli, automatski preuzeti i instalirati na njihove uređaje, često bez njihovog znanja ili pristanka.

„Ovi “zlonamjerni” programi mogu prouzrokovati ozbiljne štete, uključujući krađu ličnih podataka, oštećenje sistema ili širenje virusa na druge uređaje“, dodali su.

Napominju da je važno da svi budu svjesni da Klikbejt reklame sa lažnim vijestima mogu ozbiljno ugroziti javno mnjenje, „narušiti povjerenje u medije i društvene platforme, te apelujemo na građane da budu oprezni prilikom posjete istih i da provjere izvore informacija prije nego što im povjeruju“.

Istakli su da će ovaj slučaj kao i drugi slični slučajevi biti predmet posebne pažnje Uprave policije, kao i timova u obavještajnom sektoru.

„Uprava policije će intenzivno pratiti i detaljno analizirati situaciju radi osiguranja efikasnog i sveobuhvatnog reagovanja na potencijalne rizike i prijetnje“, zaključili su.

 

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor