Search
Close this search box.

Prijave poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja od 11. oktobra do 9. novembra

U prostorijama Ministarstva prosvjete danas je održan sastanak Koordinacionog tima za praćenje i implementaciju Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.
Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, biće objavljen u ponedeljak, 10. oktobra 2022. godine, dok će se prijave podnositi narednih 30 dana, odnosno od 11. oktobra do 9. novembra tekuće godine (do 15 časova), saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja, pojasnili su, podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada/kancelariji) prema mjestu rada poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave).

“Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za ljudske resurse i preko portala elektronske uprave (eUprave). Uputstvo za podnošenje Prijave za sve poslodavce preko portala eUprave se nalazi na portalu eUprave www.euprava.me”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete navode da će korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiti priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca.

“Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem”, kazali su iz tog resora.

Poslodavci su, dodaju, dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike. Program se pokazao kao veoma uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor