Search
Close this search box.

Prezentovani rezultati studije o postojećem stanju Biogradskog jezera i eventualnim procesima

U prostorijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove upriličen je sastanak 21. aprila 2022. godine na kom su prezentovani rezultati Studije o postojećem stanju Biogradskog jezera i procesima koji mogu dovesti do njegove trajne devastacije.

Foto: nparkovi.me
Foto: nparkovi.me

Sastanku su ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prisustvovali: mr Dina Skarep, mr Vladan Dubljević – rukovodilac konsultantskog tima, kao i predstavnici JPNPCG: direktor Aleksandar Bulatović sa saradnicima, pomoćnikom direktora Stevnom Raičevićem, direktoricom NP Biogradska gora Marijom Dulović i dr Veselinom Luburićem – rukovodiocem Odjeljenja za zaštitu prirodne baštine i održivi razvoj .

Studijom je napravljen presjek stanja do sada dostupne dokumentacije koja je obezbijeđena od strane Uprave NP Biogradska gora i na osnovu toga napravljena detaljna opservacija svih do sada urađenih projekata i studija na ovu temu. Pored analize dokumentacione osnove, u ovoj fazi ispitane su: geološke karakteristike terena, urađeni su geološki profili i detaljno analizirani problemi koji dovode do oscilacija vodostaja Biogradskog jezera. Radom na terenu identifikovani su ključni problemi koji dovode jezero do tog stanja. Predmetnom Studijom je analizirano više mogućih scenarija buduće sanacije.

Apostrofirana je važnost uključivanja što šire naučne i stručne javnosti kao i da proces do kraja bude transparentan zbog kompleksnosti samog problema. Takođe, iskazana je spremnost i odlučnost da se nastavi sa procesom Rehabilitacije jezera koje je potrebno zaštiti kao poseban, prirodni fenomen, jer isto predstavlja jedno od najljepših ledničkih jezera na evropskom tlu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor