Search
Close this search box.

Premijer Slovenije uslovno osuđen zbog vrijeđanja novinarki na Tviteru

Premijer Slovenije Janez Janša je na ponovljenom suđenju proglašen krivim zbog vrijeđanja dvije novinarke slovenačkog javnog servisa, jer ih je u objavi na Tviteru optužio za medijsko prostituisanje.

Presudom okružnog suda u Celju, koja nije konačna, Janša je dobio uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora.

Janša je 2016. godine na Tviteru napisao da se „na Fejsbuk stranici javne kuće nude jeftine usluge dvije odslužene prostitutke Evgenije C. i Mojce P.Š. Jedne za 30 evra, druge za 35“, misleći na novinarku slovenačke televizije Evgeniju Karl i urednicu Mojcu Šetinc Pašek.

Sud je u presudi naveo da je tvit bio uvredljiv i izrekao maksimalnu kaznu za uvrede propisanu krivičnim zakonom Slovenije.

Šetinc Pašek je pozdravila presudu, dodajući da ih je Janša blatio privatno i profesionalno.

Janšin advokat je tvrdio da prosečan korisnik Tvitera nije mogao da zna na koje se novinare odnosi poruka i da su njih dvije same skrenule pažnju na tvit.

Janša je rekao da je tvit bio reakcija na emisiju Evgenije Karl u kojoj je, kako je tvrdio, iznijela laži na račun njegove Slovenačke demokratske stranke.

Advokat je najavio žalbu, navodeći da je to “još jedna nepravedna presuda protiv Janše”.

Postoji, međutim, mogućnost da slučaj zastari čak i prije nego što se uloži žalba.

“Ozbiljno sumnjamo da će slučaj zastareti u maju. Sud tek treba da napiše presudu i uruči je okrivljenom i njegovom advokatu. S obzirom na Janšinu dosadašnju praksu, sud neće moći da mu uruči presudu na vrijeme i predmet će zastareti”, izjavio je advokat jedne od novinarki Stojan Zdolšek.

Prvobitnu osuđujuću presudu iz 2018. ukinuo je Vrhovni sud iz tehničkih razloga, jer je neovlašćeno lice imenovalo zamjenika porotnika.

Ponovno suđenje je odlagano nekoliko puta zbog proceduralnih zahtjeva odbrane.

 

izvor: portalanalitika.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor