Preko Štuoca smetovi visine do šest metara

Već deveti dan uzastopno radimo na probijanju snijegom zatrpanog puta preko Štuoca. Snijeg je izuzetno tvrd, kao beton, a smrzao od vrha do dna. Debljina snijega kreće se od dva pa i do preko šest metara, kaže mašinista Lazar Marić

ŽABLjAK– Polovina je aprila i proljeće je kalendarski uveliko zagazilo, a do sela Mala Crna Gora smještenog u podnožju Durmitora i udaljeno od centra grada nešto više od dvadeset kilometara, može se poći ili doći samo pješke. Putni pravac ka ovom selu više mjeseci je u sniježnoj blokadi i već nekoliko dana mehanizacija žabljačkog Komunalnog preduzeća angažovana je na proboju ovog puta, tako da se deblokada sela Mala Crna Gora očekuje narednih dana. U toku je čišćenje najteže deonice puta, preko planinskog prevoja Štuoc, na nadmorskoj visini od oko dvije hiljade metara, u dužini od nekoliko kilometara. Na licu mjesta zatekli smo mašinistu Lazara Marića i njegovog asistenta Vladimira Dakića i uvjerili se o kakvom poduhvatu je riječ i u kakvim uslovima rade.

Mašinista Marić nam kaže da rade u izuzetno teškim uslovima, te da proboj puta ide veoma sporo. On dodaje da se ne može predvidjeti koliko će još dana trajati probijanje ovog putnog pravca, s obzirom da sniježni smetovi na ovom prevoju na pojedinim mjestima dostižu visinu i do nekoliko metara.

– Već deveti dan uzastopno radimo na probijanju snijegom zatrpanog puta preko Štuoca. Snijeg je izuzetno tvrd, kao beton, a smrzao od vrha do dna. Debljina snijega kreće se od dva pa i do preko šest metara. Trenutno smo na dionici puta koja je najteža za čišćenje. Prate nas niske temperature, snijeg i danas provejava, povremeno duva i mećava, ali se nadamo da neće zamesti ovo što smo već očistili. Radi se po cio dan i nema odustajanja – kaže Marić. On ističe da iako dobro poznaju ovaj teren mora se raditi maksimalno oprezno jer i najmanja greška ili skretanje sa zavijanog puta može skupo da košta.

V.Š.


Izvor- RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor